Europol: a kiberbűnözők igen, a terroristák nem használják a Bitcoint

spot_img

A szervezett bűnözés jelentette fenyegetésről értekezett az Europol egy Szingapúri konferencián. A hosszú tanulmánnyal alátámasztott előadáson kijelentették: egyik Európában elkövetett terrortámadást sem finanszíroztak kriptopénzek segítségével.

“Ha használtak is kriptopénzeket, azt csak kis jelentőségű tranzakciókban tették – a lényeges finanszírozás a hagyományos bankszektorból és pénzügyi forrásokból származott.” – írta a jelentés.

A mainstream média gyakran összekapcsolja a terrorizmus finanszírozását a kriptopénzes fizetéssel, viszont az utóbbi időszakban egyre több hatóságtól kapunk információkat arra vonatkozóan, hogy alapvetően hamis ez az elképzelés.

Ugyanakkor létezik egy terület, amiben egyre inkább teret hódít a krioptovalutákkal használt fizetés, ez pedig a kiberbűnözés. A Zcash-hez és Monerohoz hasonló anonim fizetést lehetővé tévő kriptopénzeket egyre több kiberbűnöző használja a megbízáshoz, előkészítéshez vagy az illegálisan szerzett javak (pl. személyes adatok) áruba bocsátására.

Az Europol, vagyis a Európai Rendőrségi Hivatal, információkkal, szakértőkkel és helyszíni támogatással is segíti ill. összehangolja a tagállamok hatóságainak munkáját.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img