A Binance nem foglalkozik az amerikai szabályozással – CZ interjú/podcast

spot_img

Érdekes podcastra bukkantunk az Unchained jóvoltából, melynek címe: “Hogyan lett a Binance öt hónap alatt a legnépszerűbb kriptotőzsde?” Az interjúban CZ, a tőzsde alapító-vezérigazgatója beszél kezdetekről, indulásról és jövőről. 1 óra 10 perces a teljes beszélgetés, utazás közbeni meghallgatásra ajánljuk.

Bambusz módjára növekedik a Binance és a Coinbase

Hogy juthatott egyáltalán odáig, hogy egy ilyen komplexitású platformot fejlesszenek ki? Édesapja egyetemi tanár volt Kínában, mígnem rendszerellenes burzsoá elemnek nem nyilvánították. Kanadába költözött a család, a tinédzser CZ McDonald’s-os jövedelemmel egészítette ki a családi kasszát, majd Montreálban szoftverfejlesztőként végzett az egyetemen. A pénzügyi szektorban helyezkedett el, dolgozott a tokiói értéktőzsde, majd a Bloomberg termékein. 2005-től már Shanghaiban élt, ahol saját cégével fejlesztett kereskedői rendszereket.

Az interjúból kiderült, hogy 2013 végén a BTC China alapító Bobby Lee ismertette meg a Bitcoinnal és technológiájával. Akkor annyira beakadt nála ez a dolog, azonnal kilépett a munkahelyéről, anélkül, hogy tudta volna mit fog kezdeni az új érdeklődéssel. A blockchain.info fejlesztője, majd az OKcoin tőzsde technológiai vezetője lett. 2017-ben innen is kilépett, és elkezdte a Binance összerakását, amely egy 15 millió dolláros ICO után kezdte meg működését 2017 júliusában. Az előéletből látszik, hogy szinte minden korábbi lépés a karrierje során ide vezetett. A közönségkedvenc Binance sikere által Changpeng Zhao mára az egyik legfontosabb kriptós személyiség, aki milliárd dolláros személyes vagyonnal rendelkezik.

Hosszú szakaszt szenteltek a szabályozásoknak és az amerikai piacnak. CZ szerint a Coinbase és Gemini kulturálisan és beágyazottság szempontjából is sokkal hatékonyabb,  eredményesebb munkát tud végezni a törvényhozókkal való együttműködésben, mint ők tudnának. Ezért az amerikai szabályozással egyáltalán nem törődnek, sőt, például a múlt héten nagy port kavart New York-i helyi hatóság adatkérésének sem tettek eleget, mert a Binance szempontjából ennek semmi jelentősége.

A világ többi része számukra sokkal fontosabb piac, mint az USA. Szabályozói együttműködés tekintetében a Binance tudatosan fókuszál kisebb országokra, mint Málta, Bermuda, Uganda, Szingapúr, hiszen itt kevésbé bonyolult a döntéshozatali szerkezet. Mivel 10-20-50 évre terveznek, nem az számít, hogy most melyik piacok a legjövedelmezőbbek, hanem hogy hol tudnak a leggyorsabban előrelépni a globális adopció sárgaköves útján.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img