Filmek, amiket látnod kell, ha kriptopénzekkel foglalkozol

spot_img

Megérkezett az ősz, hétvégente bulizni ugyan még tudunk, de a Balaton partján, vagy valahol máshol lábat lógatni a szabadban már kevésbé. Ilyenkor jön a bezárkózás, sokaknak a menetrendszerű depresszió. De aggodalomra semmi ok, a filmipar bő száz éve azért munkálkodik, hogy még a legszürkébb szombatokon is fel tudjuk dobni a hangulatunkat.

Azokat a filmeket gyűjtöttük össze, amiket a kriptopénzek világában mozgó befektetőknek, bányászoknak, kereskedőknek, érdeklődőknek érdemes megnézniük. A szempontrendszerünk nem volt túl szofisztikált, vagy azért került fel a listára egy munka, mert annyira borzalmas, hogy egyszerűen látni kell, vagy azért, mert annyira jó, hogy egyszerűen kihagyhatatlan.

Van azért még egy harmadik szempont is, látni fogunk kultúrtörténeti szempontból érdekes filmeket is. A közös pont mindegyikben, hogy az internet a központi téma, ha egy mód van rá, akkor még az internet és a pénz kapcsolata is része a cselekménynek. Nincs sorrend, nincs logika, nincs rendszer, csak egy ömlesztett lista.

Middle Man (2009)

Az internet hajnalán nehézkes volt bármit is online megvenni, egy súlyos alkohol és drogproblémákkal kűzdő állatorvosnak és szintén zűrös, elválaszthatatlan barátjának köszönhetően ez 1995-ben örökre megváltozott. Az informatikában zseniálisnak bizonyuló páros ugyanis egy koszos bérelt lakásban megírt egy rendszert, amivel hidat képeztek a banki szolgáltatások és a kezdetleges weboldalak közé.

A kábítószerekkel tarkított kilátástalan életükből néhány hónap alatt kábítoszerekkel erősen tarkított miliomossá váltak, napi kétszázezer dollárt keresve. Az igaz, legalábbis számos valós elemet tartalmazó történetben persze hamar megjelent az orosz maffia, a titkosszolgálat, egy barát, aki remek érzékkel old meg lehetetlen helyzeteket, arab terroristák, és még több kokain. Izgalmas, szórakoztató, remek film, kihagyhatatlan.

You’ve got mail (1998)

Az internet világával még csak ismerkedő amerikai társadalmat ügyesen bemutató, kedves történet szerint két olyan ember kezd el chatelni, akik a való életben is ismerik egymást. Persze ez sokáig nem derül ki, pont ez a poén. Hollywood aranykorát idéző bájos történet, kiszámítható, de szerethető, ha nem láttad, egyszer érdemes megnézni.

The Net (1995)

A kilencvenes évek női szupersztárja Sandra Bullock, naná, hogy ő játszotta az álomgyár egyik első, az internettel foglalkozó filmjében a főhőst. Már az első jelenet is mosolyra fakaszt, Bullock éppen megkapja a Wolfenstein 3D-t egy kollégától értékelésre, “dinamikusnak” írja le a játékmenetet a szakértő.

Az persze nem derül ki, hogy egy online biztonsági szakembernek miért kellene videójátékokat értékelnie, de nem ez az egyetlen blőd részlet a filmben. A főhősnőt egy gonosz szervezet kezdi kergetni, hiszen természetesen felfedezte sötét titkait az interneten. Mégsem lebecsülendő alkotás, remek érzékkel vetítette előre mindazt, amivel még csak most szembesülünk igazán: a személyes adataink nyakló nélküli megosztása nem veszélytelen.

Social Network (2010)

Ha nem láttad a Facebook születését bemutató filmet, még ma nézd meg. Kérdés, hogy mennyire hiteles részleteiben és karakterábrázolásaiban, mégis kitűnő film, jó érzékkel mutatja be az internet “második hajnalát”, a kétezres évek első felét. Mark Zuckerberg lehet, hogy valóban olyan, mint amilyennek a filmben megismerhetjük, lehet, hogy távol áll a Jesse Eisenberg alakításában bemutatott karaktertől, az viszont biztos, hogy ezt a filmet érdemes megnézned.

Swordfish (2001)

Nem ez a film emelte vissza a szebb napokat látott John Travoltát a legnagyobb sztárok közé. A buta akciófilmek tipikus darabja lenne, ha nem próbált volna meg a kiberbiztonság témájával foglalkozni. Így egy tipikus, buta akciófilm lett, ami történetesen a kiberbiztonság témájával foglalkozik. Mindenki szuperhekker, kusza, ködös hülyeség az egész film. De ha szeretsz helikopterrel röptetett buszokat látni, ahogy belecsapódnak egy óriási reklámtáblába, akkor ez a te filmed.

Akinek mindez egy hétvégére nem lenne elég, itt egy remek lista az internet témájú filmekről. Az utóbbi évek slágere az online zaklatás a tinik körében, nem egy, nem két film készült a témában. Természetesen a horror műfaja is felfedezte magának az internetben rejlő lehetőségeket, számos rémisztő, vagy annak szánt mozi készült Amerikában, Európában egyaránt. Egyik sem túl intelligens, vagy túlságosan hű az internet realitásaihoz.

Az viszont biztos, hogy már magáról a Bitcoin-ról is készül film, mi már nagyon várjuk, reméljük nem okoz csalódást. Sőt, bűnügyi akciófilm is készül a bányászatról, választék tehát van bőven, szép indikációja a kriptopénzek jelentőségének, hogy nem egy, nem két kapcsolódó filmes munka van folyamatban párhuzamosan.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img