Csak papíron decentralizált az EOS?

spot_img

Bár jelenleg az 5. legnépszerűbb kriptopénz, sok kritika éri az Ethereum gyilkosnak is becézett EOS-t. Blokkláncuk indulása óta már több kritikus hibát is felfedeztek (és javítottak) rendszerükben, de működését még a sokak által Satoshinak gondolt Nick Szabo is kritizálta.

Az EOS blokklánca dPos rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy nincsen szükség egy globális bányász közösség létrehozására, helyette az EOS tulajdonosok szavazás útján nevezik ki az általuk megbízhatónak ítélt tagokat, hogy azok végezzék el a blokkok hitelesítését. Az EOS-nél ők a Block Producerek, akik ebben a rendszerben elviekben arra vannak kényszerítve, hogy maximálisan kielégítsék a közösség felől érkező igényeket, mert egy időben maximálisan csak 21 BP működhet, akik évente millió dolláros nagyságrendű jutalmat kaphatnak a hálózat fenntartásában való aktív részvételért. A verseny tehát nagy a BP címek megszerzéséért, az arra alkalmatlanok pedig (papíron) nagyon gyorsan elveszíthetik ezen rangjukat.

Egy kínai közösségben keringő belső dokumentum szerint azonban több BP is visszaélhetett ezzel a rendszerrel. A BP-k közé tartozó Huobi tőzsde például több esetben is összejátszhatott másokkal, hogy egymás pozícióját erősítsék meg a szavazásokon, illetve ugyancsak a Huobi az éves jutalmak egy részéért vállalta, hogy bizonyos BP jelölteket támogasson a cím megszerzésében.

Mivel a jelenlegi 21 BP közül 12 kínai fennhatóság alá esik, az ügy komoly kérdéseket vethet fel az EOS decentralizáltságával kapcsolatban. Az EOS reddit fórumának jelenleg egyik legaktívabb témájában is a kínai befolyás várható, további növekedésével kapcsolatos aggályaiknak adtak hangot a felhasználók.

A botrányról elsőként egy kínai portál adott hírt, a részletek angol nyelvű Google translate-el érthetően olvashatóak (Fire coin = Huobi).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img