Az USA lassan, de biztosan bukja a vezető innovátor szerepet

spot_img

Tegnap futottunk bele Michael Arrington tweetjébe az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) újabb adatkérelmi idézésével kapcsolatban, melyet az általa vezetett Arrington XRP Capital befektetési alap kapott. Arrington nem mellesleg a TechCrunch alapítója, igazi nagyágyúnak számít a Szilikon-völgyben.

A hatóságnak az amerikai cégekbe történt, szabályos és jogszerű befektetéseikkel kapcsolatos információkat kellene küldeniük:

A tweet szerint ez a második ilyen megkeresésés ugyanabban a témában. Az adatok megfelelő összekészítésének jogi költségei “nem jelentéktelen” anyagi ráfordítást jelentenek. Addig nem fognak többet az USA-ban befektetni, amíg a SEC nem tisztázza a tokenekkel kapcsolatos szabályokat. Ázsia fókusz következik. Nagyon kellemetlen.

A problémára legutóbb pont a napokban hívtunk fel a figyelmet, akkor egy CZ-vel, a Binance kriptotőzsde alapítójával készült podcastban hangzott el, hogy az USA annyira problémás szabályozási szempontból, hogy a Binance nagy örömmel meghagyja a hatóságokkal való küzdelmet a Coinbase és társai kiváltságának, ők pedig egyszerűen mennek olyan piacokra, ahol hagyják őket pénzt keresni, munkahelyeket teremteni és világmegváltani.

Tegnap és ma kavart nagy port a Wall Street Journal cikke is, amelyben 88 millió dollárnyi, kriptóval tisztára mosott pénz útját követték és jutottak arra a megállapításra, hogy a ShapeShift (eddig) anonim szolgáltatásával 9 millió dollárnyi bitcoint váltottak monero-ra. A cikk mellesleg megemíti, hogy a vizsgált két évben amerikai bankokon keresztül ennél 1,97 ezermilliárd dollárral (!) több pénzt mostak tisztára. Az utóbbi években folyamatosan ez a narratíva: a kriptó az alvilág, a pénzmosás, a terror pénze.

Ez a megközelítés és prekoncepció az oka annak, hogy a hatóságok évek óta zajló és látszólag véget nem érő tökölése már a piaci szereplőknél is kiveri a biztosítékot. Milyen szabályok vonatkoznak a tokenekre? Hogyan lehet legálisan ICO-t bonyolítani? Hogyan lehet legálisan értékpapírt tokenizálni? Hogyan lehet végre az USA-ban nem a mostani nevetséges rendszer szerint – minden egyes kripto tranzakció vagy tőzsdei trade után – adózni?

Mindeközben például Ausztria pénzügyminisztere a következőket nyilatkozza: “Számunkra a blokklánc technológia a gazdaságpolitika középpontjában áll. Egy tanácsadó testületen keresztül jelenleg is olyan stratégiákat dolgozunk ki, amelyek biztosítják, hogy Ausztria a jövőben is profitálhasson az ilyen irányú fejlesztésekből.”

Osztrák államkötvények a blokkláncon

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img