Piaci érték, valódi érték

spot_img

A néhány hete Rigában tartott Honeybadger konferencia anyagai között böngészve bukkantam rá Nic Carter előadására, aki egy új elméletről, az MVRV-ről (Market-Value-to-Realized-Value) beszélt. Szerinte a bitcoin piaci részesedése (Market Cap) több okból sem jó mérőszám. Ez egyrészt magába foglalja a már elveszett coinokat, amelyek értelemszerűen semmilyen értékkel nem rendelkeznek, másrészt ide tartoznak a HODL céljából vásárolt bitcoinok is, melyek értékét az aktuális napi árfolyam helyett az úgynevezett UTXO érték figyelembevétel határozta meg.

Nic szerint a bitcoin piacának valós nagyságát egy, a már említett UTXO-kból és a Market Cap-ből származtatott érték adja. A lenti grafikonon látható kék hullám, a Coinmarketcapen is feltüntetett Bitcoin Market Cap-jét jelöli. Jól látható, hogy a piac aktuális hangulatváltozásainak megfelelően ez rendkívűl ingatag és hirtelen kilengéseket produkál. A sárga vonal a Nic által meghatározott valós érték, aminek jellemzője hogy a bull runok időszakaiban nagyon rövid idő alatt, szinte függőleges elmozdulásokkal lép egy újabb szintre, ahol aztán hosszabb időszakokra megpihen.

A két fehér téglalappal jelölt rész az ideális vásárlás időszaka. Ekkor a piaci érték, a meghatározott valós érték alá csökkent. Aki ezekben az időszakokban vásárolt, az a következő áremelkedések során maximalizálhatta profitját. A grafikonra ránagyítva jól látható, hogy bár a bitcoin idén többször is megközelítette a jelenleg ~88 milliárd dollárra becsült valós értéket, ezt a határt eddig még nem lépte át.

Ha abból indulunk ki, hogy a következő felívelő szakasz előtt egy újabb akkumulációs időszak következik (lásd, a fehér négyzettel jelölt részeket), akkor a Bitcoin piaci részesedésének(~113 milliárd dollár) még minimum 23 %-al kellene csökkennie ahhoz, hogy ezt a szintet elérje. Ez nagyjából 4900-5000 dolláros BTC árfolyamot jelentene. Árfolyam grafikonokok elemzésekor a további növekedés fontos indikátora, hogy az árfolyam visszatér az előző ellenállási szintre és azt immár felülről “tesztelve” újra elrugaszkodik. A 4600-5000 dollár közötti sávot a bitcoin még sohasem “erősítette meg”, ez pedig egybevág Nic elméletével.

Egy másik összefüggésben mutatva szintén jól látható, hogy a bitcoin korábbi bull runjai és medve időszakai jól lekövethetők az MVRV érték ábrázolásával. Az 1-hez közeli értékek a medve trendeket, a 3.7 fölöttiek pedig az eufória időszakait ábrázolják.


Az MVRV-t részleteiben magyarázó előadást (1:48:54-től) ezen a felvételen tekinthetitek meg.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img