A kanadai bíróság szerint jogos tulajdonosa van az elvesztett ethernek

spot_img

Egyszerre kínos és a kriptopénzek jogi környezetét a jövőben erősen befolyásoló döntés született Brit Kolumbiában, Kanada legnyugatibb tartományának Legfelsőbb Bíróságán. A bíróság döntése alapján jelenleg a hibázó Copytrack vállalat, aki tévesen utalt 530 ethert egy címre, jogosult azok birtoklására. Csak épp a téves tárca tulajdonosa halott, de egyébként meg is hekkelték, azóta pedig öt különböző tárcára utaltát szét az ethert.

Az egész sztori:

  • Történt egyszer, hogy a Copytrack nevű Szingapúrban bejegyzett vállalat ICO-t írt ki, amiben új PCY jelű tokenük eladásával szerettek volna tőkéhez jutni.
  • Egy addig ismeretlen befektető, egy bizonyos kanadai Brian Wall részt vett az ICO-ban és 530 darab PCY tokent vásárolt.
  • A Copytrack vállalat tévesen, 530 darab ethert utalt Wall tárcájába, a sokkal olcsóbb CPY token helyett. A CPY tokenek együttes ára ekkor kb 780 kanadai dollár volt, amíg a véletlenül kiutalt ether összesen 495.000 kanadai dollárt ért. A különbség forintban kifejezve több mint 108 millió forint lett.
  • A Copytrack azonnal reagált, felkereste Wall-t és megkérte őt, hogy juttassa vissza azt az 530 ethert, ami azóta Wall egy másik, egy kriptotőzsdéhez tartozó tárcáján pihent.
  • Egy kis rábeszélés után Wall-t sikerült rávenni, hogy utalja vissza a cégnek az 530 ethert.
  • Az említett tőzsdés tárcáról bizonyíthatóan eltűnt az ether és visszakerült Brian Wall címére.
  • Brian Wall tárcájából azonban hamarosan öt különböző címre lett szétküldve mind az 530 ether.
  • A Copytracknek Brian Wall azt mondta, hogy tárcáját meghekkelték és többé nincs nála az ether. A Copytrack ezután bírósághoz fordult.
  • A meghallgatás első fordulóján a védenc már nem tudott megjelenni, váratlanul elhunyt. Így nem tudták azt sem kideríteni, hogy Brian Wall igazat mondott-e vagy sem, birtokolja-e még a tárcákat vagy sem.

Az ily módon akadályozott eljárás végén viszont mégis megszültetett egy döntés. Eszerint az 530 darab ether token jogos birtokosa a Copytrack vállalat és annak jelenlegi, jogtalan birtokosa (akár egy hekker vagy bárki, akihez eljutott az ether) köteles visszaszolgáltatni azt a Copytracknek, aki pedig jogosult azok felkutatására.

A döntésnek van egy olyan értelmezése is, miszerint mindegy, hogy kihez és hogyan került az 530 darab ether vagy annak egy része, azoknak a specifikus tokeneknek a Copytrack a jogos birtokosa, így akkor is vissza kell azokat szolgáltatnia a tárcák birtokosainak, ha legális úton, adásvétel során jutottak hozzá. Ez viszont nagyon sok kérdést felvet az egész blokklánc működésének és jogi környezetének jövőjével kapcsolatban, nem beszélve a végrehajthatóságról.

Mi lenne, ha az összeg nem öt tárcán, hanem 30 vagy több tárcára küldték volna szét, vagy ha tudatosan megforgatják? Ha egy váltóhoz jutott a jogtalanul birtokolt ether és az továbbadta fiat valutáért, akkor kényszeríthető-e annak új birtokosa, hogy azt visszaadja?,

(ccn)

Ti mit gondoltok az esetről és a kihatásairól? Mi lenne a jó megoldás az ellopott vagy jogtalanul eltulajdonított kriptopénzek esetére? Írd le nekünk kommentben!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img