A magyar kertész, aki kriptopénzt is elfogad

spot_img

Az egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket egy hazai vállalkozásra, amelyik már egy ideje nyitott az innováció felé, kriptopénzeket is elfogad munkájáért. N. András 34 éves vállalkozó, a Fejér megyei Adony szülötte, munkái nagy részét is a településen és környéke erdőiben végzi.

András ugyanis erdőneveléssel, erdősítéssel és fakitermeléssel foglalkozik elsősorban, a kisebb kertészeti munkák valamint a kommunális munkák később jelentek meg szolgáltatásai között. Főként állami Zrt.-be tömörült erdészeteknek és a helyi önkormányzatoknak dolgozik, munkagépeivel a településen járva szólították meg az emberek, szolgáltatási után érdeklődve.

2010. óta követi figyelemmel a kriptopénzek világát, kezdetekben még nem fektetett be, csupán a technológia érdekelte. Úgy érzi, hogy az alapvető emberi jogok egyike az, hogy a pénzügyeinket bizalmasan kezelhessük, mivel senkinek semmi köze ahhoz, hogy mennyi pénzünk van és hogy azt hogyan és mikor használjuk fel.

Persze nem egy notórius adóelkerülővel állunk szembe, rendszeresen, pontosan fizeti adóját, a bevételei között azonban vannak olyan tételek, amik teljesen hitelesek és törvényesek ugyan, de nem forintban keletkeztek eredetileg. Ezeknek a bevételeknek az adóvonzatát természetesen forintban teljesíti az állam felé. Néhány évvel ezelőtt egy németországból származó ügyfele nem hagyományos valutát, hanem kriptopénzt kínált fel a nyújtott szolgáltatásokért cserébe.

Egészen pontosan DOGE-coin-t.

Akkor még nem volt lehetősége elfogadni, később azonban egyre gyakoribbá vált, hogy az Adonyban, Rácalmáson és a vonzáskörükbe tartozó településeken, elsősorban a külföldi megrendelők kriptopénzeket kínáltak fel. A fizetőeszközök között szerepel az XMR, az XMG, az ETH és még sok egyéb coin (bármi amit jegyez a Bittrex), érdekesség, hogy ennek ellenére BTC-vel még soha, egyetlen telekgazda sem próbált fizetni.

Nem csak németek vannak a kriptopénzzel fizető ügyfelei között, akad néhány magyar is, azonban lényegesen kevesebben vannak, mint a külföldiek. A magyar kirptopénzzel fizető ügyfél harminc év feletti, a németek körében viszont a valamivel idősebbek, 40-50 évesek, akár hatvan felettiek döntenek úgy, hogy valamilyen coin-al ellentételezik a megrendelt szolgáltatásokat.

A németek közül sokan vannak, akik akár az egész nyarat a telkükön töltik, vagy csupán egy-két alkalommal jönnek a szezon folyamán. Az ügyfelek tipikusan régebben vettek az adott coinokból, a mostani árfolyamok mellett megéri megszabadulniuk tőlük, Andrásnak is kedvezőbb így egy-egy munka kivitelezése.

Rendszerint a Bittrex-re érkeznek a coinok, tokenek, ha forintra akarja váltani a bevételét, akkor a Discord – on illetve IRC-n keres vevőt, akinek éppen eladhatja. A bitcoint rendszerint 6300 USD körülre becsüli, általában megnézi, hogy hány Satoshit ér az aktuálisan felajánlott coin mennyiség, ha úgy látja megéri, akkor már küldi is az ügyfélnek a Bittrex deposit címét. S miközben az átutalás teljesül, kényelmesen végzi munkáját embereivel.

Az idei évben egészen becsületes mennyiségű kripto forgalommal dicsekedhetnek, nagyságrendileg 300 000 forintnak megfelelő bevétele keletkezett kriptopénzekben.

Kezdetekben ugyan nem vett részt a bányászatban, ma már azonban a Dynamic coin, egy csak CPU-val bányászható kriptopénz bányászainak táborát erősíti. Előnyben részesíti a CPU alapú coinokat, szerinte itthon a magas energiaárak miatt kevésbé éri meg bányászni GPU-val vagy akár ASIC-al. A BTC kapcsán úgy véli, hogy a 7000 dollár körüli árat fogja tartani egészen addig, amíg ismét feleződés nem lesz, akkor az árfolyama meg fog duplázódni.

Meglátását azzal indokolja, hogy a bitcoin ára mindig a bányászathoz fog “igazodni”, az “előállításnál” jóval magasabb áron nemigen veszik majd meg, hiszen ha túl magas az árfolyam , akkor kibányászni jobban megéri mint megvenni. A BTC ára mindig éppen arra az árra fog beállni, ahol a bányászoknak még megéri a befektetett munka. Úgy látja, hogy az adófizetésen kívül szinte bármit meg tudna oldani kriptopénzekkel, az elterjedésnek viszont nagy akadálya az állam, hiszen ellenérdekeltek abban hogy tömegesen használjunk kriptopénzeket a mindennapi ügyleteink során.

Ha az adófizetés kérdésköre megoldódna, szerinte az sokat dobhatna az elterjedtségen. Annak ellenére, hogy ő maga rendszeresen fogad el kriptopénzeket, nem jellemző, hogy bármit is venne a használatukkal. Gyűjti amennyit csak lehet , szerinte hosszútávon az árafolyam neki kedvező irányba fog elmozdulni, ennek okán ez egyben spekulatív befektetés is a részéről.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img