Málta komolyan gondolja a blokklánc forradalmat

spot_img

A héten volt szerencsém néhány napot Máltán tölteni. Az apró, földközi-tengeri szigetcsoport 7000 éves, totálisan kusza történelmével, számtalan erődjével, tipikus épületeivel, keverék gasztronómiájával és hajmeresztő közlekedésével teljesen lenyűgözött. A szigeten már ie. 4000-ben óriás kövekből építettek stratégiai helyre templomkomplexumot az ezer évvel korábban szicíliából random tutajokon érkező őslakosok. Ezt nevezem aztán innovációnak.

A viharos történelmet annak köszönhetik, hogy valamilyen aktuális regionális hatalom mindig őket használta ugródeszkának vagy hátországnak a csatározásaihoz. Róma Karthago ellen, az arabok Szicília ellen, a Normannok a Szentföld felé, majd a Szentföldről kiszoruló Johanniták (Máltai Lovagrend) végső menedékként és bázisként egészen Napóleon 1798-as megjelenéséig. A franciák elleni lázadás után 1800-tól a britek világbirodalmának fontos része, a második világháborúban például létfontosságú szerepe volt, félúton Észak-Afrika és Olaszország között. A szigettel a probléma az, hogy kicsi, meleg van, kevés a termőföld, kevés az ember, a globalizáció erősödésével a legjobb minőségű szürkeállomány elvándorol Európa perifériájáról a gazdasági szempontból központnak számító területekre.

Sziget hátrányai azonban akár előnnyé is kovácsolhatók: EU tagok, Schengen tagok, van annyira apró az államigazgatás, hogy az idők szavára gyorsan tud reagálni a törvényhozás: Rájöttek arra, amire Magyarország (bele se menjünk, hogy milyen okból) még nem, hogy az innováció a jövő útja, nem a szerelősor. A hosszú távon skálázhatatlan turizmus helyett a feltörekvő pénzügyi technológiák és a blokklánc technológia felé fordultak, véleményem szerint pusztán azért, mert erre még senki nem csapott le igazán, ők pedig vannak annyira kicsik, hogy egy pillanat alatt átnyomták az új, egyébként november 1-jén hatályba lépő törvényeket.

Az alábbiakban néhány képet mutatok, melyet az AirMalta járatán lőttem a társaság Máltát bemutató magazinjából. Ebben az újságban 3 cikket/hirdetést találtam blokklánc témában, köztük egy olyat is, amely a legalapvetőbb kérdéseket tisztázza kriptopénzekkel/blokklánccal kapcsolatban. A cikkekből persze a Binance, a világ jelenlegi legnagyobb kriptotőzsdéjének említése sem maradhatott ki:

Ezen az újságon kívül a helyi Times of Malta napilapban is találtam egy cikket blockchain témában: 250 ügyvéd, könyvelő és könyvvizsgáló próbálkozott a helyi pénzügyi felügyelet vizsgájával, hogy megkapják a hivatalos kriptós ügynöki papírjukat, de a kétharmaduk csúnyán elhasalt a vizsgán.

A szigeten novemberben két blockchain-crypto témájú konferencia is lesz, melyekre a legnagyobb iparági neveket várják. A történésekről természetesen be fogunk számolni a Kripto Akadémia hasábjain.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img