Mi a baj a Ripple-lel?

spot_img

A piaci kapitalizáció rangsorában egy jó ideje stabilan a harmadik helyen tanyázik az XRP kriptopénz, vagyis a Ripple. Bár a legtöbbször rokon értelmű szavakként használjuk az XRP-t és a Ripplet, a két kifejezés nem egészen ugyanazt jelenti. A Ripple vállalat erre minden lehetséges helyen igyekszik felhívni a közönség figyelmét. Még az irodájuk női mosdójának falára is ki van biggyesztve:

Ugyanaz a Ripple és az XRP? Nem! Az XRP digitális eszköz, vagyis kriptopénz, a Ripple pedig a vállalat.

Mi is a különbség?

A Ripple egy szoftvervállalat, az ő terméke az XRP Ledger (XRP Főkönyv) nevű nyílt forráskódú protokoll, amit arra a célra fejlesztettek, hogy megkönnyítsék, gyorsítsák és olcsóbbá tegyék a globális bankközi transzfereket. A tranzakciókat az XRP nevű token segíti.

Mi a viszonyuk?

A Ripple vállalat 60 milliárd XRP-t birtokol, amiből kb. 55 milliárdot használnak arra, hogy véghez vigyék a partner (általában pénzintézetek) tranzakcióit. Az XRP Ledger decentralizált, ezért senki nem birtokolja, tehát a Ripple sem.

Ki használja?

A Ripple termékeit (mint az xRapid) a cég partnerei használják, akik legtöbbször bankok, pénzintézetek és komoly összegeket mozgató vállalatok. Az XRP tokent bárki használhatja, adhatjuk és vehetjük tőzsdén, az XRP Ledgerre pedig az arra eltökélt fejlesztők építeni is tudnak.

Ki birtokolja?

Akárcsak más vállalatokat, a Ripple-t az alapítói és a részvényesei birtokolják. XRP tokent bárki vehet a kriptotőzsdéken és tarthatja tárcájában.

Működik?

A Ripple 2012-es megjelenése óta egyetlen nagy célra fókuszált: olcsóbb, gyorsabb és könnyebb pénzmozgást szeretne lehetővé nemzetközi bankoknak és más pénzintézeteknek. A Bitcoin és az Ethereum megbízhatóbb alternatívájaként jött létre: ezekkel szemben bizalmatlanok a „nagyok”, a Ripple, mint irányító fél szolgál a bizalom fedezetéül. Munkáját tökéletesen végzi. A Ripple rendszere működik, a nagy összegű tranzakciók is pár másodperc alatt lefutnak, azok nagyon olcsók, valamint egyre több partnerrel dolgoznak.

De akkor mi a baj vele?

A bevezetőben említett kapitalizációs rangsor harmadik helyén áll, a Ripple-t mégsem szereti a kriptós közösség. Miért?

  • Az XRP éppen csak belefér a kriptopénz kategóriába. Egyetlen kritériumnak felel meg teljes mértékben: kriptográfiai műveleteket hajt végre.
  • Az XRP nem éppen decentralizált. Egyrészt a Ripple tetemes mennyiségű XRP tokent birtokol, amivel bármerre irányíthatja a piacot, másrész kiemelt helye van rendszerükben a központi csomópontoknak, ezek szolgálnak a bizalom letéteményeseiként. A decentralizáció rendkívüli csorbát szenved ezáltal.
  • Az XRP-t nem kellett bányászni, mert előbányászott volt. A megjelenés napján a teljes készlet 80%-a az alapítók és a Ripple tagok tárcáiban landolt. Azóta osztottak a partnereknek és a tranzakcióért felelős poolba is raktak, hogy a rendszer maradéktalanul hitelesíteni tudja a tranzakciókat, de becslések alapján a készlet kb. 60%-a még mindig XRP munkatársaknál pihen.
  • Az XRP a bankoknak segít. Ezt pedig a közösségből sokan -különösen a pénzügyi forradalom és a decentralizáció elveihez ragaszkodók, eléggé nehezményezik.

Zárás

A Ripple és az XRP eléggé ellentmondásos. Alulról, a kriptoközösség azt veti a szemükre, hogy ellopták a blokklánc technológiát, a kriptopénzek szellemiségével szembe menve, a bankok szolgálatába állították azt. Felülről, a bankok viszont egyáltalán nem helyeznek különösebb bizalmat a Ripple-be, a hírek szerint épp csak annyi ideig (kb 4 másodpercig) tartanak XRP-t, amíg végbe mennek a tranzakcióik. A partnereinek többsége nem szán összekötő valuta szerepet az XRP-nek.

A Ripple legutóbb 100 pénzügyi vállalatot vonzott be, akik tesztelik és várhatóan használják majd a rendszerét. A partnerek száma folyamatosan bővül, ez pedig – a fent vázoltak tudatában, az olyan sokat emlegetett tömeges adopció fals képzetét keltheti.

A világ legnagyobb és legjövedelmezőbb iparában, a pénzügyben teret nyerő Ripple kiváló spekulációs eszköz lehet annak, aki képes kezelni az ezzel járó kockázatokat. Ha elgondolkodtál az XRP vásárlásán, a Binance kriptotőzsdén megteheted bitcoinért vagy ethereumért.

Ha többet szeretnél tudni akár az XRP-ről, akár más kriptopénzről, látogass el a Kriptopénzek aloldalunkra, ahol rengeteg kriptóhoz találsz magyar nyelvű leírást.

Ha szeretnéd érteni a kriptopénzek világát, végezd el a teljesen ingyenes KriptoSuli tanfolyamunkat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img