A Mastercard a kriptopénzeknél is bevezetné a kötelező tartalékráták rendszerét

spot_img

Először megtűrnek téged, aztán nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl. A következő hír alapján elmondhatjuk, hogy a Mastercard sikerrel teljesítette az ismert mondás minden egyes szintjét. Míg néhány évvel ezelőtt szigorú fellépést sürgetett a pénzmosás és terrorizmus eszközeként definiált Bitcoin ellen, a vállalat tegnap egy blokklánc alapú eszközök, kötelező tartalékrátás rendszeren alapuló bankolását lehetővé tevő szabadalmat nyújtott be.

Az ügy nem is lehetne ennél irónikusabb. A kötelező tartalékráta ugyanis az egyik olyan probléma, aminek megoldására a Bitcoin létrejött.

A rendszer lényege, hogy minden banknak kötelező egy megadott összegű pénzt elhelyeznie az ország központi bankjánál. Ennek több oka is van, de elviekben baj esetén, ebből a pénzből lehetne finanszírozni a bank által megkárosított ügyfelek kártérítéseit is. Ennek a tartaléknak a mértéke Európában jelenleg 1%. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: válság esetén 1%-nyi tőke valószínűleg nem fog elegendő fedezetet biztosítani a fennmaradó 99%-os részre. A 2008-as válság során mindezt már a gyakorlatban is megtapasztalhattuk.

Ha valaki egy bankban tárolná a kriptopénzét, az azt jelentené, hogy a privát kulcsait átadja a bank számára, hogy az biztosítsa annak a védelmét. A kötelező tartalékráta bevezetésével azonban már nem csak a privát kulcsainkról mondanánk le, de abban sem lehetnénk biztosak, hogy a bank egyáltalán rendelkezik-e a kirptopénzünkkel, hiszen a jelenlegi rendszerben, annak 99%-át szabadon felhasználhatná, például kölcsönök formájában újra és újra kihelyezhetné.

A Bitoin lényegét ezzel szemben éppen a saját értékeink feletti teljes kontrol adja, valamint az a tudat, hogy egy globális hálózat dolgozik azon a nap 24 órájában, hogy senki se költhessen el több pénzt annál, mint amennyivel valójában rendelkezik

A szabadalomban leírtak szerint, a blokklánc alapú eszközöket a hagyományos pénzekkel közösen kezelnék, tehát a Mastercard ezzel gyakorlatilag integrálhatná a kriptopénzeket a saját rendszerébe, így banki tranzakciókat hajthatnánk végre velük és bankkártyánkkal a világ összes elfogadóhelyén felhasználhatnánk őket. Az elterjedés szempontjából természetesen ez egy hatalmas előrelépés lenne, a kérdés csak az, hogy milyen árat fizetnénk mindezért.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img