A 10 legnagyobb részvénytársaság, aki blokklánccal kísérletezik

spot_img

A Forbes jóvoltából szállítjuk az olvasónak a világ tíz legnagyobb részvénytársaságát, amik a maguk módján elkezdtek kísérletezni, felhasználási módokat keresni vagy más módon saját szájízükre formálni a blokklánc technológiát. Érdemes megemlíteni, hogy a Forbes Global 2000 lista – ami a világ kétezer legnagyobb vállalatát rangsorolja, első tíz helyezettjének mindegyike foglalkozik a blokklánccal és ott van a listánkon.

  1. Ping An Insurance Group, Kína

Hazánkban kevésbé ismert a sencseni, a kinai különleges gazdasági övezetben székelő óriásvállalat. Fő profiljába tartozik a legkülönbözőbb biztosítási termékek, de ezenkívül foglalkoznak bank szolgáltatásokkal, vagyonkezeléssel és kölcsönökkel.

Az R3 nevű blokkláncot középpontba helyező technológiai konzorciummal álltak össze, hogy saját tevékenységi körükben tegyenek felfedezést és kísérletezzenek a technológia felhasználhatóságával.

  1. Bank of China Ltd., Kína

A jól ismert kínai bank az egyik legnagyobb ázsiai internetes vállalkozással, a Tencent-tel partnerségben kutat és fejleszt blokklánc megoldásokat. A tavalyi bejelentés szerint a mesterséges intelligencia és a blokklánc közös metszetében is kutatnak, azzal a végcéllal, hogy egy fintech felhőplatformot hozzanak létre, a kockázatok csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében. A Bank of China egyre több blokklánccal kapcsolatos szabadalmi oltalom jegyzője.

  1. Apple Inc., Egyesült Államok

Az Apple erőteljesen hallgat azokról a technológiákról, amikkel épp kísérletezik, így van ez a blokklánccal is. 247 milliárd dolláros eladásaival azonban bekerült a top tízbe, de csak egyetlen hír szivárgott ki anno: az Apple az időbélyegzések kapcsán vizsgálja a blokklánc használhatóságát.

  1. Well Fargo & Company, Egyesült Államok

Az amerikai bank és pénzügyi vállalat a már említett R3-al közösen dolgozik azon, hogy egyszerűbb és átláthatóbb módon listázza az ingatlanok jelzáloghiteleit.

  1. Bank of America, Egyesült Államok

A Bank of America az egyik legtöbb blokklánc technológiához kapcsolódó szabadalom kérelmezője. A bankóriás a hitellevelek kiírásának automatizálásában látja a blokklánc értékét.

  1. Kínai Mezőgazdasági Bank, Kína

A kínai állam tulajdonában lévő bank azon dolgozik, hogy egy decentralizált rendszeren keresztül nyújtson biztosíték nélküli hiteleket mezőgazdasági vállalkozásoknak.

  1. Berkshire Hathaway Inc., Egyesült Államok

A Brekshire leányvállalatai, egy vasúti társaság és egy ékszerforgalmazó is az ellátási láncok hatékonyságán és ellenőrizhetőségén szeretne javítani a blokklánccal.

  1. JPMorgan Chase & Co., Egyesült Államok

A JPMorgan már kifejlesztett egy Quorum nevű nyílt forráskódú platformot, ami üzleti fókuszú alkalmazások kifejlesztését teszi lehetővé az Ethereum láncon. Több fejlesztő fejezte ki érdeklődését a platform iránt, köztük az IHS Markit, a világ egyik legnagyobb üzleti adatszolgáltatója.

  1. Kínai Építési Bank, Kína

A 143 milliárd dollárnyi pénzügyi terméket értékesítő kínai állami bankóriás tavaly jelentette be, hogy az IBM Blockchain platformjával közösen azon fog dolgozni, hogy a banki és biztosítási közös termékeket biztonságosan értékesíteni tudja majd a blokklánc használatával.

  1. Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, Kína

Bár felröppentek olyan hírek, miszerint a kínai bank a Tzero nevű blokkláncot használó tőzsdével dolgozik együtt, ezeket később tagadta a cég. A kínai szabadalmi hivatalnál található információk szerint a bankóriás bejegyzett egy blokklánc alapú, digitális tanúsítványok hitelesítésére szolgáló technológiát. Érdekes, hogy az ilyen fajta blokklánc alapú hitelesítés kivehetné az állami intézmények központi hatalmának kezéből bizonyos tanúsítványok hitelesítési eljárását. A fentieken kívül semmilyen információt nem tart még a közönség elé a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank.

Ha érdekel a teljes ötvenfős lista, erre tovább.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img