Óriásit estek az Nvidia grafikus chipgyártó részvényei

spot_img

A kaliforniai Nvidia a legnagyobb grafikus chip- és grafikus kártya gyártó vállalat a világon. A legyártott hardvereket nem csak a videójátékok rajongói hasznosítják, hanem a piacon lévő rengeteg kriptopénz is bányászható grafikus kártyákkal, vagy több kártyából összerakott bányagéppel, ún riggel.

A hájp időszakában, vagyis az előző év őszétől kezdve az Nvidia sokat köszönhetett a kriptósok temérdek mennyiségű vásárlásainak. Volt időszak, amikor több nyugati országban egész egyszerűen hiánycikknek bizonyultak a grafikus kártyák, a játékosok nem túl nagy örömére.

Az árfolyamok esésével párhuzamosan, szépen lassan elszállt a bányászat megtérülése is, aminek főleg a kisebb, drágább árammal működő bányák itták meg a levét. Az Nvidia termékei iránt is bezuhant a kereslet, aminek hatására a nyár végén az Nvidia bejelentette: kiszáll a bányászatból. mert nem látnak jövőt az iparágban.

Az Nvidia kiszáll a bányászatból

November 15-én a vállalat kiadta szokásos negyedéves pénzügyi jelentését, amiből az derült ki, hogy az előző negyedévhez képest az elemzők a vártnál 1 milliárd dollárral kevesebb hozammal számoltak a jövőre nézve. Arról is írtak, hogy a befektetők a bányászhardver szegmenstől ne várjanak a jövőben profitot.

A jelentés hatására az Nvidia részvények ára 15%-ot zuhant, 170 dollár körüli részvényárra. Az előző időszak jelentése után “csak” 5%-ot esett a részvény, amikor arra derült fény, hogy folyamatosan csökkentek a bányászhardverek eladásai.

A hírekre reagálva az Nvidia CEO-ja elmodta, hogy ezek a rövidtávú eredmények a kriptopénzek robbanása után, a raktáron maradt felesleges készletekkel magyarázhatóak, amit korrigálni fognak. A kriptó-másnapot – ahogy ő nevezte, nem kezelték elég jól és ez az időszak tovább tartott mint hitték.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img