El tudnád képzelni az életedet készpénz nélkül?

spot_img

Oldalunkon korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy a világ egyes részein már egészen háttérbe szorult a készpénzes fizetés, ami közvetett módon hozzájárulhat majd a kriptopénzek elterjedéséhez is, hiszen a lakosság egy már ismerős rendszerben, a mobiltelefonjain keresztül kezdheti majd el használni az új technológiát.

A készpénzmentes élet már az öreg kontinensen is elkezdte megvetni a lábát, aminek legjobb példája Svédország, ami az elmúlt években hatalmas átalakuláson ment keresztül. A gazdaság digitalizálódása itt már olyan szintet ért el, hogy a pénzintézetek csak a kormány kérésére foglalkoznak az érmék és bankjegyek kezelésével, a központi bank pedig már dolgozik saját elektronikus pénzének, az e-Krona-nak a bevezetésén.

A készpénz eltünésével, az ATM automaták egyre inkább csak a porfogó szerepét töltik be az országban. A 10 milliós lakosság 20%-a már egyáltalán nem is használja ezeket, a 18-24 éves korosztály 95%-a pedig kizárólag kártyával, vagy telefonos applikációk segítségével vásárol. Sőt, már 4000 svéd állampolgár döntött úgy, hogy elektronikus fizetéseket lehetővé tevő mikrocsippet ültetett a bőre alá.

Az átalakulás azonban áldozatokkal is jár. A lakosság harmada 55 évesnél idősebb, vagy a világ szegényebb részeiről érkezett bevádorló, akik számára nem egyszerű az új rendszerhez való alkalmazkodás. Egy nyugdíjas szervezet már mozgalmat is indított készpénz várható kivezetése ellen.

“Egymillió ember van az országban, akik nem használnak számítógépeket és modern telefonokat. Nem vagyunk a fejlődés ellen, csak úgy gondoljuk, hogy ennek egy kicsit lassabb tempóban kellene végbemennie.” – nyilatkozott képviselőjük.

Ugyancsak áldozattá válhat maga az állam is, a készpénz feletti kontroll eltűnése ugyanis a kereskedelmi bankok befolyását erősítheti. Svédországban jelenleg 1400 bankfiók található, de ezeknek fele már nem fogad el készpénzes befizetéseket. Beszédes az a statisztika is, mely szerint Svédországban 2008-ban 210 bankrablás történt, míg tavaly mindössze kettő.

A Stockholmtól 150 km-re lévő, Gavle-ban található Ikea október óta már szintén csak a digitális fizetési módokat támogatja. Erről azután döntöttek, mután rájöttek, hogy vásárlóik kevesebb mint 1%-a használ csak készpénzt, miközben az ezek kezelésével kapcsolatos tevékenységek a gazdasági dolgozók munkaidejének 15%-át emésztették fel. Ha nem lesznek fennakadások az áruház működésében, az ország összes Ikeájában be fogják vezetni ezt a rendszert.

Svédországban elképzelető, hogy hamarosan már a parlamentnek kell köteleznie a bankokat a készpénz elfogadására, de egyesek szerint jogi módszerekkel bebetonozni egy olyan rendszert amire nincsen igény, hibás elképzelés. Az e-Krona pilóta programja azonban jövő évben már megérkezik, ha pedig beválik, az tovább gyorsíthatja az egyébként sem lassú átállást.

A Ti életetekben mennyire játszik fontos szerepet a készpénz? El tudnátok boldogulni a hétköznapokban kizárólag egy bankkártya, vagy a mobiltelefonotok segítségével?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img