A ChainLink lehet az Amazon blokklánc titkos befutója?

spot_img

Tegnap este rövid hírben számoltunk be a Quantum Ledger bejelentéséről, ami az Amazon blokklánc alapú szolgáltatása lesz. Míg az erről szóló első híradások többnyire az Ethereum hamarosan érkező támogatására hívták fel a figyelmet, az Amazon szakemberei egy másik blokklánc projektet is megemlítettek.

A fejlesztő csapat tegnapi előadásának 39. és 41. perce között többször is elhangzik a ChainLink neve és az, hogy milyen hasznos szerepet tölthet majd be a Quantum Ledger életében.

A ChainLink egy decentralizált Oracle szolgáltatás létrehozásán dolgozik. Az Oracle egy relatíve új koncepció, ami leginkább az okos szerződések alkalmazása esetén hasznosítható.

Az okos szerződések megjelenésével, a blokklánc technológia a tranzakciók nyilvántartásánál már sokkal komplexebb feladatok megoldására is alkalmassá vált, de a lehetséges felhasználás területeit továbbra is behatárolta, hogy a szerződések kizárólag csak a saját blokkláncaikon tárolt adatokkal voltak képesek dolgozni és a külső forrásból származó információkkal nem tudtak mit kezdeni.

A ChainLink alapítói ezt a problémát szeretnék megoldani és a már fentebb is említett Oracle-ök segítségével, hídként kötnék össze a ma használt programalkalmazási felületeket (API) az okos szerződésekkel, vagyis a “régi világot az újjal”. Az ebből eredő felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, különösen hogy a jövőben már nemcsak a telefonjaink, de az autóink sőt a városaink is okosak lesznek, amik milliónyi szenzoron keresztül állandó kapcsolatban fognak állni egymással.

A felhasználási módokról egy terjedelmes blogposzt is készült nemrégiben (becsült olvasási ideje 36 perc), de néhány példát kiragadva:

  • Biztosítások szerződési feltételeinek dinamikus változtatása, például az autóvezetési szokásoknak megfelelően, vagy az okos karkötőkből beérkező adatok alapján (az aktív életet élők alacsonyabb díjakkal számolhatnak).
  • Végrendeletek automatikus végrehajtása a halálozást igazoló dokumentumok kiállítása után.
  • Szállítmányok automatikus nyomonkövetése (pl.: bizonyos földrajzi pontokon automatikusan rögzített információk rögzítése, a szállítmány ellenértékének a beérkezés utáni automatikus kifizetése.)
  • Okos befektetések, amik a járadékot a tulajdonos által kívánt valutában utalják át a számlájára.
  • Épitkezések felügyelete, ahol a megvásárolt alapanyagok és az építkezés előrehaladása alapján kerülnek átutalásra részösszegek a kivitelező számára.
  • Sportolók statisztikai adatok alapján történő javadalmazása.
  • Jogdíjak kifizetése minden egyes lejátszott dal, vagy film megtekintés után
  • Dolgozók munkaviszonyának és az őket megillető fizetések időben való elutalásának folyamatos ellenőrzése. Az éves adóztatás helyett a járulékok folyamatos, kisebb egységekben történő levonása.

A ChainLink eddigi legnagyobb eredménye, a nemzetközi bankközi utalásokat kezelő rendszerrel, a SWIFT-tel kötött partnerkapcsolat, akikkel közösen fejlesztik a SWIFT Smart Oracle rendszerét.  Bár a SWIFT mellett most már az Amazon is felfigyelt rájuk, a LINK gyakorlatilag semmilyen erőforrást sem fordít saját maga promotálására. Az alapító és fő fejlesztő Sergey Nazarov inkább a háttérben szeret dolgozni és sokszor hosszabb időszakokra is eltűnik anélkül, hogy bármilyen tájékoztatást adna a fejleményekről, ami a tokenek birtoklását olykor idegörlő várakozássá változtatja. Ezt kifigurázandó, időről-időre a lentihez hasonló mémek szokták ellepni a kritpós fórumokat:

https://www.youtube.com/watch?v=kTg3OdmtA9s

A LINK tokenek elsődleges célja az Oracle-ként üzemelő nodeok jutalmazása lesz, akik annál nagyobb bevételre lesznek jogosultak, minél több tokent tartanak letétben a számlájukon, tehát az árfolyam növekedésére az Oracle rendszer elterjedése esetén lehet számítani

A ChainLink nem rendelkezik semmilyen roadmappel, teszt hálózatuk azonban már az év eleje óta működik és fejlesztői jelenleg a éles üzem beindításán dolgoznak. A kommunikáció hiánya miatt nehéz megmondani, hogy pontosan mire is számíthatunk tőlük, ez pedig befektetési szempontból is kockázatot jelent, de az Amazon és a Swift támogatása némiképp az ajánlott kategória felé billenti a mérleg nyelvét.

A LINK tokenek vásárlására a Binance tőzsdéjét ajánljuk.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img