Kriptoállam lett a „Cowboy Állam”

spot_img

Körbejárta a hír a kriptós világsajtót, miszerint az Egyesült Államok nyugati felén lévő, vadnyugati filmek gyakori helyszíneként fel-feltűnő Wyoming állam újabb kriptobarát törvényeket hozott.

Idén tavasszal már egyszer villantott Wyoming, amikor öt darab törvényt fogadott el, ami többek között adómentessé tette a kriptopénzeket az államban és a kriptós cégeket felmentette a pénzügyi szolgáltatásokat és közvetítőket sújtó adók alól.

A törvényhozás most túlnyomó többséggel szavazott meg egy újabb törvényt: ezúttal lehetővé tették, hogy kriptopénzekkel foglalkozó vállalatok is kaphassan banki szolgáltatásokat. Nem csak az Egyesült Államokban, de az egész világon sok tőzsde, szolgáltató vagy egyéb kriptopénzes vállalat volt kénytelen bezárni kapuit, mert nem jutottak tőkéhez, hitelhez vagy egyszerűen csak a bankszámla nyitásától zárták el őket. Ezt a problémát most Wyoming állam orvosolta.

A csekély népsűrűségű és népességű nyugati államban dolgozó honatyák a sajtóban épp a haladó szelleműek szerepében tündölögnek. Rengeteg nyilatkozatban fektették le, hogy a blokklánc a jövő, ez egy csodás technológia, ismerjük a történetet. De van egy fontos tényező, amit szeret figyelmen kívül hagyni ebben a nagy nyilatkozatözönben a sajtó: Wyoming kényszerhelyzetben van, mint mindig: nincs ott semmi, és ha szeretnék, hogy legyen valami (főleg üzlet és IT), akkor szükséges a lehető leglazább törvényeket hozni, hogy legalább néhány vállalat bevonzzanak az államba.

Egy hasonló esetről ismert Wyoming történelme: elsőként a világon ebben az államban szavazhatott egy nő és egy csomó első női tisztségviselőt is magáénak tudott az állam. Az Egyesült Államokhoz csatlakozása előtt 50 évvel már szavazati joguk volt a nőknek és csatlakozásuk után is sokáig ők voltak az egyetlen állam, ahol ez lehetséges volt. Persze Wyoming-ben már akkor sem volt semmi, nők meg aztán pláne nem: a férfiak hatszor annyian voltak. Ez a krónikus nőhiány késztette a törvényhozást arra, hogy ilyen progresszív törvényeket hozzon, és hasonló szálat vél felfedezni a cikkíró a kriptós esetben is. Persze ez nem feltétlenül baj, Málta például régóta ebből él.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img