Civic: egymilliós garanciát vállalok az adataid védelmére. Ja bocs, mégsem.

spot_img

Amikor másfél évvel ezelőtt a piacra lépett a Civic nevű dél-afrikai startup, annyira biztosak voltak a dolgukban, hogy egymillió dolláros garanciát vállaltak arra az esetre, ha ellopják egy felhasználó adatait.

A decentralizált adatvédelmi platform egyik első nagy médiaszereplése a Forbes hasábjain történt, ahol már a címben is benne szerepelt: „Az új identitás szolgáltatás, a Civic egymillió dolláros lopásbiztosítást kínál”. Szétnézve a hivatalos oldalon, ez a biztosítás még mindig kiemelt helyen szerepel.

Most ennek vége.

A Twitteren hívta fel egy felhasználó a figyelmet, hogy a Civic-től kapott levélben a következő áll:

„Kedves Ügyfél!

2019 december 31-ével megszűnik az adatlopás elleni védelmi szolgáltatásunk.A jövőben a Civicnél minden energiánkat és erőforrásunkat a Civic decentralizált személyazonosság hitelesítési megoldások építésére és kiterjesztésére fordítjuk. Az Ön biztosítása még 2018 december 31-ig aktív marad. A dátum után a szolgáltatás megszűnik létezni.”

https://twitter.com/IamNomad/status/1074779200626790401

A dolog azért veszélyes, mert ez a biztosítás egy komoly húzóerő volt a terméknél, ráadásul a Coinbase épp nemrég listázta a CVC kriptopénzt. Sokan már azt is felvetették, hogy az egész vállalkozás egyetlen értelme volt, hogy részt vehetett egy Coinbase pump-ban. Mivel az ára jelenleg úgyis történelmi mélyponton van (5 dollárcent a megjelenéshez képesti 16 centhez), sem az eladást sem a vételt nem tudjuk jó szívvel ajánlani.

A Civic tulajdonképpen egy blokkláncra húzott adatmegőrző, személyazonosság hitelesítő és lopást megelőző szolgáltatás. Annak, aki feltölti adatait a Civic blokkláncra, a Civic rendszerét használó weboldalakon nem kell regisztrálni, a rendszer a blokkláncon tárolt adatok alapján azonosítja be a személyt. A Civic nem csak online térben mozog, az útlevelek vagy más okmányok is hasonló módon történő hitelesítésének kibővítése is napirenden van. Ezeken felül a felhasználónak lehetősége van azonnali értesítéseket kapni, ha adataikat lopás éri, vagy máshol, illetéktelenek is használják azokat és kapcsolatba léphet az ügyfélszolgálattal aki segít megoldani a helyzetet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img