Amerikai honatyák kivennék az értékpapírok közül a kriptopénzeket

spot_img

Az amerikai törvényhozás Képviselőházában egy új beterjesztéssel élt Warren Davidson ohiói demokrata és Darren Soto floridai republikánus képviselő. A saját honlapjukon ICO fix for businesses-nek beharangozott törvénymódosítási csomag célja, hogy a kriptopénzek kikerüljenek az értékpapír jogi kategóriájából.

Ehhez pedig egy sor törvénymódosítást végre kell hajtani: a törvénytervezet kiegészítéseket javasol a régóta meghatározó 1933-as Securities Act-on (Értékpapírok Törvénye) és az 1934-es Securities Exchange Act-on (Értékpapírok Kereskedelmének Törvénye). A digitális tokenek jelenlegi definícióját is megváltoztatná.

Ezek valószínűleg a SEC, vagyis a Tőzsdefelügyelet ellenérzéseit is kiváltják majd. Idén nyáron a SEC igazgatója, Jay Clayton határozottan lefektette, hogy nem kívánja megváltoztatni vagy kiegészíteni az értékpapírok definícióját a kriptopiac kedvéért. Clayton szerint az ICO-k jellemzően mind értékpapírokat kínálnak: „Vegyünk egy tokent, egy digitális eszközt, ahol én adok neked pénzt, te pedig azzal beindítod a vállalkozásod és ezért cserébe én is jól járok, ezt úgy hívják, hogy értékpapír és ezek kibocsátását meg ezek cseréjét mi szabályozzuk.” Két kriptopénz, a bitcoin és az ethereum, az egyedüli, amit a SEC nem értékpapírként ismer el, ezek piaci szabályozását a CFTC, vagyis az árupiaci határidős ügyletek kereskedési bizottsága látja el.

Ha a benyújtott törvénytervezet elfogadják, és ezáltal nem értékpapírként jegyzik majd az ICO-kat, azok szabályozása kikerülne a SEC hatásköréből és valószínűleg a CFTC vagy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság gyakorolna felügyeletet felettük.

Továbbá a csütörtökön benyújtott törvénytervezet másik fontos eleme szerint adómentesség illetné a kriptopénzről kriptopénzre történő cserét. A kriptoról fiatpénzre történő csere továbbra is adóköteles maradna.

A két képviselő célja, hogy az Egyesült Államokban kedvező környezetet biztosítson az ICO-knak és a kriptopénzeknek: „Ez a törvény megadja a biztos alapot, hogy Amerika versenyre tudjon kelni Szingapúrral, Svájccal és másokkal, akik agresszíven gyarapítják a blokklánc piacukat. Biztosan lesz még több szabályozási kezdeményezés a jövőben, de ez a törvény lenne az első lépés, hogy ezt a piacot életben tartsuk az Államokban” – írta Warren Davidson képviselő a hivatalos oldalán.

A Token Taxonomy Act több hónapnyi munka eredménye. A Davidson által szeptemberben életre hívott kerekasztalon 50 blokklánc iparban mozgó vállalat mellett a Fidelity, a Nasdaq és a Kereskedelmi Minisztérium képviselője is részt vett, hogy a szabályozások hiányait kitárgyalják. A Blockchain Association nevű lobbicsoport is bekapcsolódott a munkába, és terjesztette a nézetet, miszerint a megfelelő szabályozás hiánya rontja az Államok esélyeit, így kimaradhatnak a kriptoipar virágzásából. A törekvéseknek hála ebben a hónapban már két törvénytervezet a Kongresszus elé került, amik ellenőrzési irányelvek és a fogyasztók-befektetők védelmének kidolgozására kérte a CFTC-t.

A mostani törvénytervezet benyújtása nagyrészt szimbolikus, hiszen péntek a Kongresszus utolsó éves ülésnapja, az idő szűke miatt a tervezetet jövőre újra be kell majd nyújtani, akkor már egy demokrata többségű Képviselőházba.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img