Nem a top 10 kriptopénzt fejlesztik a legintenzívebben

spot_img

Mint minden projektben, ami fejlesztést igényel, a kriptopénzek kapcsán is fontos kérdés, hogy ki és pontosan milyen gyakran frissíti, toldozza-foltozza, bővíti új ötletekkel az adott munkát. A CoinMarketCap mintájára készített CoinCodeMap pontosan ebben lesz segítségünkre, nem tőkeérték, hanem a fejlesztések gyakorisága, “sűrűsége” alapján állít rangsort.

Láthatjuk a kontribútorok, azaz a hozzájárulók számát, a “figyelők”, a fejlesztések mennyiségét egyaránt. Ezek szerint a 10 legtöbbet fejlesztett projekt a következő:

  1. Cardano (ADA)
  2. Augur (REP)
  3. 0x (ZRX)
  4. Ethereum (ETH)
  5. Lisk (LSK)
  6. Status (SNT)
  7. TRON (TRX)
  8. Komodo (KMD)
  9. Skycoin (SKY)
  10. Waves (WAVES)

Jól látszik, a tőkeérték és a fejlesztések gyakorisága szerinti rangsor köszönőviszonyban sincs egymással, úgy tűnik a “csúcson” lévők közösségei kevesebb időt, energiát szánnak fejlesztésre, mint a feltörekvők. Érdekes, hogy a Cardano több mint kétszer annyi “commit”-al, vagyis hozzájárulással rendelkezik, mint a második helyezett Augur.

Persze fenntartásokkal kell kezelnünk az ilyesfajta listákat is, hiszen egy “commit”, hozzájárulás sok mindent takarhat, korántsem mindegy, hogy pontosan mi volt az a bizonyos fejlesztés, amit hozzájárulásként lett elkönyvelve. Például minden egyes file-ban végzett változás is számíthat egyetlen egy hozzájárulásnak, ugyanakkor az összes file egyenkénti módosítása számíthat sok hozzájárulásként is.

Nincs feltétlenül egyenes arányban a fejlesztések mennyisége és a piaci siker, a Tron például hat hellyel van a Cardano alatt a fejlesztési listában, a tőkeértéke szerint azonban a top 10-es “elit” tagja. A tőkeértéket természetesen meghatározza az adott coin vagy token mennyisége, nem csupán a pillanatnyi árfolyam számottevő.

A következő listán a tőkeérték szerint láthatjuk rangsorolva az egyes kriptopénzeket, majd zárójelben a CoinCodeMap listáján elért helyezésük:

  1. Bitcoin (52)
  2. Ethereum (4)
  3. Ripple (113)
  4. Bitcoin Cash (143)
  5. EOS (15)
  6. Stellar (54)
  7. Litecoin (195)
  8. Tether (not ranked)
  9. Bitcoin SV (not ranked)
  10. Tron (7)
  11. Cardano (1)

Érdekesség, hogy a tavaly November 15.-én a Bitcoin Cash-ből forkolt Bitcoin SV háza táján egyelőre csupán két fejlesztést fedezett fel a CCN.com újságírója. Ennek oka lehet természetesen az is, hogy egy nagyon fiatal projektről van szó, még nem alakult ki körülötte egy lelkes közösség, aki rendszeresen hozzájárulna a közös célhoz kisebb-nagyobb feladatok ellátásával.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img