Nincs meg a Times 10 évvel ezelőtti száma? Fél millió dollárt ér.

spot_img

2019 január haramadika van, a Bitcoin legelső blokkjának, a Genesis Blocknak a megszületését ünnepeljük. Pontosan tíz évvel ezelőtt indította el az éles hálózatot az ismeretlen Satoshi Nakamoto. Ebben az első blokkban volt elrejtve az azóta híressé vált cím: Chancellor on brink of second bailout for banks, vagyis az „A kincstári kancellár a második bankmentés előtt áll” – ami a The Times brit lap tíz évvel ezelőtti címlapján szerepelt.

A 2008-as gazdasági válság által beárnyékolt időkben született írás azt ecseteli, hogy a brit kincstári kancellár Alistair Darling, a bankok kölcsönadási hajlandóságának drasztikus csökkenése miatt arra kényszerült, hogy komolyabban megfontolja egy második banki mentőcsomag elrendelését. A mentőcsomag részeként tőkeinjekcióval, még több és olcsóbb állami garanciával, valamint az alulteljesítő, „mérgező” eszközök felvásárlásával mentené meg a gazdaságot.

A whitepaper utalásai mellett ez a genezis blokkban elhelyezett cikk az egyetlen kézzelfogható bizonyítékunk arra, hogy Satoshi Nakamoto – legyen bárki is a név mögött, a Bitcoint a pénzügyi berendezkedés kritikájának (is) szánta.

A The Times 10 évvel ezelőtti lapszáma a kriptovilág legritkább és legértékésebb fizikai kincsévé vált. A thetimes03jan2009.com weboldal a gyűjtőket és a vásárlókat hozza össze, ill. kutatja és nyilvántartja a létező lapszámokat. Szerintük jelenleg 7 hitelesített kópia létezik, az Israel Bitcoin Embassy nevű szervezet pedig 5-öt tartott magánál, mielőtt eladta őket, azóta hollétük ismeretlen.

A honlap írói szerint megkeresték már az Egyesült Királyság összes archiválással foglalkozó cégét, de mindegyikük kifogyott már abból a számból. Állítólag helyi lapokban elhelyezett hirdetésekkel is próbálkoztak – sikertelenül.

A honlapon megtalálható vevők közül van aki 1 millió dolláros áron árulja, bár ez inkább egy „nem eladó” jelzésnek felel meg. Ennél van olcsóbb is, 50.000 dollár egy jó állapotú lapért, és félmillió dollártért árulnak egy kiváló állapotú, teljes lapszámot, amiben az aznapi mellékletek is megvannak.

Az Egyesült Királyságban élsz? Esetleg van ott egy barátod? Kutatásra fel!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img