Tokenizált részvényekkel érkezik az új kriptotőzsde

spot_img

“Az internet egy kedves kísérletnek fog tűnni a tokenizációs forradalomhoz képest.” – mondta néhány hónappal ezelőtt az egyik Wall Street-i kriptós fintech cég, a tavaly 24 milliárd dolláros bitcoin forgalmat bonyolító Circle igazgatója. A tokenizáció lehetőséget nyújt majd a vagyontárgyak és azok tulajdonjogának digitalizálására és akár egészen mikró méretű egységekre történő felosztására. A jövőben így akár több száz tulajdonosa is lehet majd egy ingatlannak, egy műalkotásnak, vagy akár a sarki zöldséges üzletnek is.

A jövő héten hasonló elvek alapján fog elindulni az észt DX.Exchange szolgáltatása, ahol többek között az amerikai tőzsde 10 népszerű értékpapírjának tokenizált részvényeivel üzletelhetnek majd a kereskedők. Az új rendszerben amellett, hogy a kisbefektetők akár egy több száz dolláros Amazon, vagy Netflix részvény töredékét is megvásárolhatják, tulajdonrészük hányadában jogosultak lesznek majd, az azok után fizetett osztalékokra is.

A DX hivatalosan bejegyzett európai tőzsdei licensszel rendelkezik és nem nyújt szolgáltatásokat az Egyesült Államok területén, így az amerikai tőzsdefelügyelet sem szólhat majd bele az Ethereum blokkláncán tárolt tokenek kereskedésébe. A Bloomberg ezzel kapcsolatban meg is kereste az illetékes hatóságokat, akik nem kívántak kommentárt fűzni a dologhoz.

Ugyancsak a hagyományos tőzsdékhez kapcsolódó érdekesség, hogy néhány nappal ezelőtt, az Apple, a cég részvényeinek zuhanása miatt közel annyit veszített az értékéből (61 milliárd dollárt), mint a Bitcoin teljes piaci kapitalizációja (67 milliárd dollár). Az esés azután következett be, hogy a várttól elmaradt a cég kínai piactól remélt nyeresége és a becsült 89-93 milliárd dollár helyett, csak 84 milliárd dollár bevétele származott az ottani eladásokból.

A DX.Exchange, a tokenizált részvények mellett a kriptopénzek kereskedését is lehetővé fogja tenni. Pontos kínálatukról a hétfői nyitást követően fogunk többet is megtudni, azonban a platform által használt, Nasdaq-tól licenszelt kereskedő szoftver magasra teheti majd a lécet, a kriptovaluták adás-vételét lehetővé tevő oldalak világában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img