Satoshi a pénzvilág 44. legbefolyásosabb alakja lett

spot_img

A mind a mai napig ismeretlen kilétű Satoshi Nakamoto, a Bitcoin rendszerének atyja a globális pénzvilág 44. legbefolyásosabb alakja lett. A Worth.com listája izgalmas, legalábbis tanulságos eredményeket hozott, a korábban még (sikertelenül) közgazdaságtani Nobel-díjra is jelölt rejtélyes alapító illusztris társaságban találhatta magát.

Az első három helyzett kevésbé meglepő, az USA, Oroszország és Kína elnökei foglalják el a dobogót. Donald Trump, Vladimir Putin és Xi Jingpin befolyása megkérdőjelezhetetlen, bár a sokak szerint Olaszországgal egyező GDP-t termelő orosz gazdaság talán inkább méretei, ásványkincsei és katonai ereje miatt lehet jelentős világgazdasági szereplő.

A negyedik helyezett a világ legnagyobb befektetési társaságának elnöke, Larry Fink. A BlackRock itthon kevéssé ismert, ám egy-egy kisebb befektetési alapjuk nagyobb tőkemennyiséget kezel, mint amekkorát a kriptopénz piac egésze képvisel jelenleg.

A tizedik helyezettig már csak egyetlen egy cégvezető szerepel, a FED, Németország, Franciaország elnökei, India pénzügyminisztere, a Kínai Nemzeti Bank első embere mellett Michael Bloomberg, a Bloomberg befektető óriás elnöke képviseli a privát szektort.

Ne gondoljuk azonban, hogy Satoshi jelentéktelen helyen szerepelne a listán, a 44. hely igenis előkelő, hiszen a 41. helyezett a Bank of America CEO-ja, a negyvenedik a világ ötödik legnagyobb gazdaságának frissen megválasztott kormányzója.

Ráadásul olyan illusztris személyeket előzött meg Nakamoto, mint a Citigroup elnöke (52.), New York kormányzója (53.). Arról nem is szólva, hogy még a világbank vezetője is hátrébb szerepel a listán, hiszen Jim Yong Kim csupán 57.

Azt gondolnánk, hogy a tech óriások vezetői, mint például Mark Zuckerberg szintén előkelő helyet foglalhatott el, valójában a 98. helyezettként éppenhogy felfért a listára a világszerte ismert amerikai. Ráadásul az IMF vezetőjét is megelőzte a legismertebb kriptopénz alapítója, Christine Lagard csupán a 77.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img