A bitcoint elfeledték, de ez így van jól

spot_img

A mainstream média tavaly év végén egyszer-kétszer írt a bitcoin és a kriptopénzek árfolyamáról, “állapotáról” a 2017-es nagy bull run-hoz képest. Ki-ki a maga vérsmérséklete szerint hol kárörvendően, hol objektíven, hol szomorúan számolt be a fejleményekről. Nincs mit tenni, ismét az lett a piacból, ami már oly sokszor volt:

niche.

A helyzet viszont az, hogy ez egyáltalán nem baj, sőt, teljesen természetes és egészséges. Az lenne abnormális, ha nem merült volna ismét feledésbe a bitcoin és általában a piac.

Hogy mégis miért?

Azért, mert a technológiák, eszközök, üzleti modellek, egyebek elterjedési folyamatában ahogy arról már sokszor beszámoltunk mindig, óhatatlanul és menetrend szerűen van egy óriási felfutás, egy hype, az azt követő összeomlás is törvényszerű.

Majd eltelik néhány hónap, néhány év és elindul ismét a hype, ekkor viszont már más képet fest a piac. Sokkal inkább a valós felhasználási területek, a megalapozott üzleti modellek dominálnak a piacon, sokkal kevesebb teret és figyelmet kapnak a kézzel nem fogható, ködös, irreális álmokat kergető projektek és a csalások.

Érdemes megnézni az alábbi két ábrát, a technológiák elterjedésének folyamatát vetjük össze az Amazon részvényeinek árfolyamával.

Mindkét ábrán látszik a hype szakasza, majd a “realitásokkal szembesülés”, a zuhanás, majd a lassú, hosszas emelkedés a valós felhasználási terület, a valós értékteremtés, a valós gazdasági teljesítmény felé. Pontosan ezt az utat fogja bejárni a bitcoin és a piac egésze, maga a blokklánc, mint technológia is.

Mi ebben a jó?

Legyen bármilyen lassú és nehézkes ez a folyamat, megvannak a maga értékei és előnyei, kedvező hozadékai. A technológia “kiforrja magát”, tökéletesedik, finomodik, egyre jobb és jobb lesz, egyre alkalmasabb arra, hogy valós, kézzelfogható piaci problémákat oldjon meg. Gyorsabbá, egyszerűbbé, olcsóbbá tesz bizonyos folyamatokat, ezzel teremt értéket. Ehhez azonban idő kell, ez nem két hetes folyamat.

Emellet a piac tisztul, elvéreznek azok a projektek, amik nem találják meg a maguk piacát, a csalók sem élnek meg az elhúzódó medvepiacon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img