Bannolt a Steemit, vége a cenzúrázhatatlan álomnak?

spot_img

Jelen volt a Steemit-en a Dark Overlord nevű hekkercsoport. Egészen idáig. Legutóbbi akciójukban áruba bocsátottak a Steemit-en (is) 10 GB-nyi adatot, amit a 2001 szeptember 11-i terrortámadáshoz kapcsolódtak. Állítólag biztosító társaságok, ügyvédi irodák, nyomozóirodák és azok levelezései, valamint TSA, FBI és banki iratok is szerepeltek a gyűjteményben.

A csoport óriási leleplezésről beszélt, ami végleg lerántja a leplet az összeesküvésről: az érintett cégektől pedig váltságdíjat kértek, hogy leálljanak a művelettel. Miután a cégek válasz nélkül hagyták, a sajtónál 2 millió dollárért házaltak a dokumentumokkal. Állítólag kormányoknak és terrorista csoportoknak is szerették volna eladni azokat. Mivel onnan sem jött vevő, a tömegekhez fordultak és bitcoinban kifizetett 12.000 dollárért cserébe megígérték, hogy 650 darab dokumentumot kibocsátanak a vélhetően 18.000 darabos gyűjteményből.

Miután a Reddit, a Twitter és a Pastebin is bannolta a csoport profiljait, a Steemit – ami eddig büszkén hirdette decentralizált és cenzúrázhatatlan mivoltát, is meglépte azt. Dark Overlord posztja már nem elérhető, de bejegyzésének szövege benne maradt a blokkláncban.

A Steemit pontos szabályait felkutató Twitter júzer világított rá arra, hogy bár a blokkláncon elhelyezett adatok nyíltak és elérhetőek, az ezt megjelenítő egyes weboldalak, mint amilyen a steemit.com is, cenzúrázhatnak tartalmat a saját hatáskörükben.

A Steemit tiltásában sokan a platform pályafutásának végét látták. Te mit gondolsz az esetről? Szívesen olvassuk a véleményedről a kommentmezőben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img