JP Morgan CEO: nem lesz recesszió

spot_img

Jamie Dimon, a JP Morgan Chase első embere híres arról, hogy erősen kritikus a bitcoinnal szemben, nem tudjuk, hogy ennek köze van-e a régóta “levegőben lógó”, lehetséges recesszió kapcsán tett kijelentéseihez. Véleménye szerint az elmúlt hetekben látott gazdasági lassulás és a tőzsdeindexek zuhanása csupán kisebb “zökkenő”, amúgy minden rendben, nem várható válság.

Dimon szerint mindenkinek vennie kell “egy mély levegőt”, a jelenlegi nehézségeken hamar túljutunk, az USA gazdaságának számai alapvetően jók, semmi ok a pánikra. A 2,5%-os növekedésre hivatkozva úgy látja, hogy lassulás lehet ugyan, válság viszont nem.

A piacok bizonytalansága mögött a szakember szerint a Kínával folytatott kereskedelmi háború és a növekvő kamatok állnak, a gyors javulás jelei azonban már láthatóak. Tény és való, a “nyers” számok a világ legnagyobb gazdasága kapcsán kedvezőek, a munkanélküliség például 48 éve nem látott alacsony szinten van, tavaly decemberben például 312 000 új munkahely jelent meg.

A háztartások adósságállományát is kedvezőnek jelölte meg, azonban azt többször is hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés lassulása elképzelhető. Érdekes, hogy az is kiderült FOX Business-nek adott interjúból, hogy a neves befektető úgy látja, hogy még jobb is a helyzet, mint “ahogy azt a ciklus jelenlegi szakaszában megérdemelnénk”.

Más elemzők, például a kanadai David Rosenberg már kevésbé optimisták, szerinte 80% esélye van annak, hogy az USA gazdasága recesszióba süllyed, magával rántva a globális gazdaság egészét. Igazolva látja elképzelését az által, hogy a Fed szigorította politikáját. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Rosenberg 2017-ben úgy látta, hogy 2018 során biztosan válság lesz, ez nem történt meg.

Mindeközben a kriptopénzek piacán óriási várakozások (is) vannak, Travis Scher, a Digital Currency Group kriptopénz befektetési alap igazgatóhelyettese azok közé tartozik, akik szerint idén megjelennek az intézményi befektetők, ezért nagy emelkedést láthatunk majd.

Scher ezt “nagyonis valós”-nak tartja, elmondása szerint a Goldman Sachs, a Fidelity, és az ICE is komoly lépéseket tesz a piac felé, a kriptopénzekkel kritikus cégvezetők pedig “meg fogják bánni” korábbi kijelentéseiket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img