Mégis siker lehet a KodakCoin

spot_img

2018 elején érkeztek a hírek arról, hogy a nagy múltú, mostanra erősen háttérbe szorult Kodak egy olyan, innovatív felhasználását találta meg a kriptopénzeknek, amellyel újra felkerülhet az innováció térképére.

A blokklánc technológia segítségével a digitális fényképek első megjelenése óta fennálló problémát tudnak megoldani: A fényképekkel kapcsolatos szerzői jogokét, valamint a képek monetizációját és terjesztését egy kalap alatt.


A napokban megjelent Breaker cikkből is kiderül, hogy nem az Eastman Kodak vállalat fejleszti a KodakCoin-t és a kapcsolódó technológiát, ők csak a nevüket adják hozzá pénzért. Ennél azonban fontosabb infó, hogy egyáltalán nem ment a süllyesztőbe a projekt. Épp ellenkezőleg, sikeres tesztüzemet zártak, és egymillió dolláros bevételt termeltek, amelyből a KodakOne platform fejlesztője 40%-ot tart meg.

Érdekesség, hogy a platform vegyes megoldást használ: A KodakCoin ERC-20 (Ethereum) token, képek feltöltésére, értékesítésére és terjesztésére fejlesztett KodakOne pedig Ethereum, Stellar és Hyperledger hibrid infrastruktúrát használ.

Az első éles felhasználók professzionális fotósok lesznek, akik számára igen erős értékajánlattal rendelkeznek: Jelenleg a felhasznált képeik (jó esetben) 20%-a után jutnak bevételhez, főleg a beszedés, felszólitások, stb. manuális voltának időigényessége miatt. A KodakOne a maradék 80%-ot adná az ügyfelek kezébe az automatizált okosszerződéseknek hála, persze busás jutalékért cserébe. Még a visszamenőleges felhasználásért is lehetősége lesz a szerzőknek pénzt beszedni, ami igen nagy hullámokat vethet az internet mocsarában.

A következő 18-24 hónapban az átlag felhasználók számára is elérhetővé válk a platform, ahová akár KodakOne partner sporteseményekről vagy más, nagyszabású rendezvényről kerülhetnek fel képek, melyeket aztán a rendezvény szervezője tud legálisan, “közösségi tartalomként” felhasználni. Cserébe a közreműködők KodakCoin tokent kaphatnak.

Sokunknak nyilván felcsillant a szeme a mostani fejlemények hallatán, de sajnos el kell, hogy keserítsünk mindenkit: Jelenleg csak SEC engedéllyel rendelkező, hivatásos befektetők számára elérhető a token, nyilvános kereskedésről vagy tőzsdei bevezetésről semmilyen szó nem esett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img