Így terjednek a kamu hírek: Oroszország 10 milliárd dolláros BTC tartalékot képez

spot_img

Az utóbbi napokban több kriptós hírportál is lehozta Oroszország BTC vásárlásával kapcsolatos híreket, melyek szerint 2019 első negyedévében már 10 milliár dollár értékben vásárolnak be, mely lépés fő célja, hogy tompítsa az országgal szembeni amerikai szankciók hatását. A 10 milliárd pedig csak a kezdet, a teljes, 458 milliárdos tartalék is kriptóba kerülhet, legalábbis egyetlen ember egyetlen tweetje szerint, amely valamiért annyira szétszaladt kriptós körökben, hogy egy idő után már a Telegraph és a ZeroHedge is lehozta, ezutóbbi egyébként egy egész érdekes cikkben.

A tweet:

A ccn gyönyörűen visszafejtette a hír terjedését, rámutatva, hogy az eredeti forrás (egy orosz állami egyetemen dolgozó Vladislav Ginko) egy idő után a témában megjelent cikkeket tweetelte ki, mintha azok a korábbi állításai forrásai lennének. A cikkekben folyamatosan fejlődőtt Ginko pozíciója és ezzel jelentősége, a Telegraph-nál például már a “Kreml egy közgazdásza” lett.

Érdekes a hír időzítése is, hiszen pont múlt héten derült ki, hogy a fél éves késleltetéssel publikált jegybanki adatok alapján a Bank of Russia 2018-ban legalább 101 milliárd USD valutatartalékot mozgatott át más tartalékba az amerikai szankciók hatására. A második negyedévében 44-44 milliárd dollár került euróba és kínai jüanba, 21 milliárd dollár pedig japán jenbe. Így a valutatartalék 15%-át adja már a kínai jüan és nem mellesleg a tavalyi évben Oroszország volt a kínai államkötvények magasan legfontosabb vásárlója.

Ha Oroszország BTC nagybevásárlást tervezne, vagy esetleg már végez most is, biztosan nem szivárogatatna ki róla semmiféle információt, hiszen az komoly legitimációt adna a legismertebb kriptopénznek, és azonnal vásárlási hisztériát váltana ki nem csak a kisbefektetők körében, de el tudunk képzelni egy nemzetállami szintű FOMO-t is. A mostani, 64-65 milliárd dolláros BTC marketcap aprópénznek számít, ha globális jegybanki tartalékokról beszélünk. Az ekkora szereplők OTC, “pult alatti” beszerzést preferálják, nem kriptotőzsdéken vagy brókereknél vásárolnak, hiszen óriási árfolyammozgásokat indítanának el.

Aranytartalék vs. bitcointartalék témában pont tegnap publikáltunk bejegyzést a Kriptoakadémián, amelyet szintén érdemes elolvasnod, ha érdekesnek találod a témát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img