Már csak 1 nap van hátra az Ethereum következő forkjáig

spot_img

Az Ethereum ütemtervében 4 nagyobb szegmensre osztották fel annak fejlesztését. A holnap érkező Constantinople a harmadik szakasz, a Metropolis részeként fog megérkezni.

  1. Frontier
  2. Homestead
  3. Metropolis
  4. Serenity

A Metropolis időszakának első fázisa a Byzantium volt, mely során 9 javítást célzó protokol (EIP) került bevezetésre, a holnap érkező Constantinople pedig 5 ilyet fog tartalmazni.

Ethereum Constantinople – a motorháztető alatt

A Metropolis egyik célja, hogy felkészítse az Ethereumot a Proof of Work konszenzusból, a Proof of Stake-re való átállásra. Ennek végső lépése Casper protokol bevezetése lehet, aminek tesztelése Vitalik Buterin egy hétvégi konferencián tett bejelentése alapján akár már ebben az évben is megkezdődhet. A Casper alatt már ketyegni fog a difficulty bomb, ami lassacskán lehetetlenné fogja tenni az Ethereum további bányászatát, így kikényszerítve a PoS-re való átállást.

Ezt a Beacon Chain fogja követni, ami összehangolja majd a már működő hálózat és a jelenleg még nem létező, de tervezett fejlesztések működését. Ezek közül az egyik legfontosabb a sharding megjelenése lesz.

A sharding az Ethereum skálázódási problémáit hivatott megoldani. Segítségével a tranzakciók validálásához már nem az egész hálózatnak kell majd konszenzusra jutnia, hanem a rendszer kisebb “közigazgatási egységekre” való felosztásával és a munka megosztásával érhető majd el a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb teljesítmény. A sharding emiatt biztonsági kockázatokat is hordoz, mert az alegységek ellen irányuló támadások végrehajtása sokkal egyszerűbbé válhat, szemben a mostani rendszerrel, ahol az összes bányász ereje összeadódik. A Beacon Chain fejlesztésének egyik legnagyobb kihívása az előnyök és hátrányok megfelelő egyensúlyának megtalálása lesz.

Ha sikerrel veszi az akadályokat, az Ethereum fejlesztése eljuthat a legvégső szakaszba. Ez lesz a Serenity, a decentralizált világszámítógép.

Az Ethereum korábbi hardforkjai alapján, rövid távon az árfolyam csökkenésére lehet majd számítani.

    • Homestead: 2016.03.14
    • DAO: 2016.07.20
    • Tangerine Whistle: 2016.10.18
    • Spurious Dragon: 2016.11.18
    • Byzantium: 2017.10.12
    • Constantinople: 2019.01.16.


A forkra a 7 080 000 blokknál fog sor kerülni. Ezt megelőzően a tőzsdéken leálhat majd az tokenek be- és kifizetése, valamint azok kereskedését is felfüggeszthetik, de az olyan platformokon mint például az XTB, várhatóan ebben az időszakban is elérhető lesz majd az Ethereum, ami az elmúlt 24 órában a TOP 20 legnagyobb nyerője volt (+7.84%).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img