Több mint 5 milliárd dollárt buktak Bitcoinon az amcsik és még csak be sem vallották

spot_img

Alaposan megtépázta a 2018-as év a kriptopénz tulajdonosok és kereskedők tőkéjét. A Credit Karma nevű amerikai személyes pénzügyekkel foglalkozó portál és tanácsadói cég számai alapján az amerikai Bitcoin lakossági befektetők összesen 1,7 milliárd dollár összegben veszítettek Bitcoinon ez pedig csak a bevallásokon szereplő realizált veszteség.

Nem realizált veszteségként kb. 5 milliárd dollár körüli összeget veszíthettek az amerikai befektetők. Azért fontos kiemelni a nem realizált mivoltát, mert ha az illető nem zárja vagy nem köti át a pozícióját, továbbra is tartja azt a kriptopénzt, akkor a hatályos amerikai szabályok szerint nem jogosult a szokásos tőkeveszteség utáni járulék csökkentésre.

A Credit Karma megkérdezettjeinek többsége nem is tudott ilyen lehetőségről. Miután megtudták, hogy ilyen egyáltalán létezik, arra a kérdésre, hogy élnének-e a járulékcsökkentés lehetőségével, a megkérdezettek fele válaszolt igennel.

A 2018-as adóbevallások alapján csak az emberek 0.04%-a vallotta be kriptopénzes nyereségét az Egyesült Államokban.

Bár konkrét számokat nehéz mondani, ennél valószínűleg többen birtokoltak és cseréltek kriptopénzt. Hogy miért nem vallják be az emberek? A megkérdezettek több mint fele szerint a nyereségük vagy a veszteségük összege túl kicsi volt. A harmaduk úgy gondolta, hogy nem kötelessége bevallani a kriptopénzes befektetését. Az ötödüknek pedig nem tudta, hogy hogyan kell.

Rengetegen vannak azok is, akik egyáltalán nem akarják felhívni az adóügy figyelmét, ezért bármekkora is legyen a nyereség vagy a veszteség, inkább meg sem említik a dolgot.

Kérdés, hogy eddig tartható majd ez a “fű alatt” álláspont, amit hazánkban is elég sokan magukénak vallanak. Ma még alig van könyvelő, vagy tanácsadó aki ebben eligazítaná az embereket, így azok, akik hajlandóak volnának adózni, inkább elrettennek a szabályoktól és hagyják az egészet.

A trend viszont nem fog megállni: jönnek a szabályozások, itthon is és Európában is, amik az egyszerű, kispénzű befektetőket is érintik és érinteni fogják. Ha nem szeretnél bizonytalanságban mozogni, olyan tőzsdére vágysz, ahol megőrzik a kereskedési előzményeidet, amit akár egy excel táblában is letölthetsz szükség esetén, regisztrálj a Binance Jersey-n. A Binance Jersey a Binance új fenegyereke, ahol euróval és angol fonttal is vásárolhatsz kriptót. Az első 5000 embernek, aki átesik a személyazonosításon, ajándék 20 euróval (6000 Ft) tolják meg a szekerét. Régi Binance reg nem elég, a Binance Jersey-re is regisztrálnod kell, hogy tudj euróért vagy fontért vásárolni.

Binance Jersey útmutató az EUR/GBP be- és kifizetésekhez

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img