Kriptovaluta vagy kriptopénz?

spot_img

Kriptovaluta vagy kriptopénz? Melyiket használjuk és miért? A hétfő reggeli szerkesztőségi megbeszélésünkön ismét felmerült a kérdés, mégpedig azért, mert a Google Trends beszámolója szerint a kriptovaluta kifejezés népszerűbb, legalábbis lényegesen többet használt, mint a kriptopénz.

Kriptovaluta (kék) kontra kriptopénz (piros), Google Trends.

De miért jobb a kriptopénz, mint a kriptovaluta?

Nézzük meg, hogy mit mond a Wikipédia a valuta fogalmáról:

“A „valuta” szó olasz eredetű, olaszul pénzt, értéket jelentő szó a nemzetközi pénzforgalom kifejlődésével, a modern kapitalizmus kialakulásával vált használatossá a magyar nyelvben. A pénz történelmileg többnyire nemesfém, arany vagy ezüst volt, ami saját értékkel rendelkezett.

A pénzforgalom növekvő szükségleteinek kielégítésére a 19. században már nem volt elegendő nemesfém a világon. Bevezették a papírpénzt, azonban az állami bankok kezességet vállaltak az általuk kibocsátott papírpénz nemesfémre, általában aranyra való átváltására, azaz ezek a pénzek aranyalapúak voltak.

Ekkoriban alakult ki az „aranyvaluta” kifejezés azoknak az országoknak a törvényes fizetőeszközére, amelyek vállalták a papírpénzük mindenkori átválthatóságát. Azok az államok, amelyek nem tudták vagy akarták garantálni pénzük átválthatóságát aranyra, általában rendeletileg igyekeztek pénzük értékállóságát – legalább belföldön – biztosítani. Az ilyen pénzeket nevezték külföldön „papírvalutának”.”

Jól látszik, hogy a valuta fogalma a pénztörténet fontos része, szorosan kötődik a pénz evolúciójához. A valuta szó születése történelmi múltra tekint vissza, ahogy a szócikk is írja, olasz eredetű szóról van szó. Visszatérve a kriptopénz kontra kriptovaluta vitára, a valuta szó legnagyobb “hibája” esetünkben az, hogy egyértelműen fizikai formával (is) rendelkező pénzre, fizetőeszközre utal.

A bitcoinnak, az altcoinoknak és a shitcoinok tengerének ezzel szemben semmilyen fizikai, kézzelfogható formája nincs. Nem tekinthetünk fizikai formának egy fizikai kriptopénz tárcát, sem egy egy bitcoin, litecoin vagy éter reklámajándék érmét. Egy bitcoin bejegyzés egy adatbázisban, nem több, nem kevesebb.

De menjünk tovább, nézzük meg, hogy mit jelent a pénz szó, isméte a Wikipédiához fordulunk.

“Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig mint állandó fizetési eszköz használatos, amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni, illetve adósságokat törleszteni. A pénz szükségszerűen csereeszköz, vagyis a dolog árának megfelelő mennyiségű pénzt egy adott piacon a dologra el lehet cserélni.

A pénz attól fizetési eszköz, mert a csereeszköz használata jogilag érvényes tranzakciót hoz létre. Ezen kívül a stabil értékű pénz elszámolási egység és értékőrző funkciót is képes betölteni. … 

… Pénz az, amit a piac annak fogad el. Valamint a pénz a leglikvidebb jószág, ezáltal a csere lebonyolítására a legalkalmasabb eszköz.”

Jól látszik, hogy a pénz fogalma absztrakt. Ebben a leírásban a pénz sokkal inkább a gazdaság, a “gazdálkodás” logikájából eredő, szükségszerű eszköz. Érzékletes, hogy a közgazdaságtanban jól ismert “jószág” fogalma is előkerül, ezzel is kifejezve, hogy a gazdaságban mozgó, folyamatosan gazdát cserélő entitásoknak egyike, nem több, nem kevesebb.

Viszont azzal, hogy ezt a leírást használtuk, ügyesen lábon lőttük magunkat, hiszen már az első mondatban használja a “tárgy” szót, ezzel egyértelműsítve, hogy fizikai, kézzelfogható eszközről van szó. Egy másik anyag szerint viszont a pénz fogalmának része a számlapénz is, azonban a számlapénz kapcsán bevezet egy újabb fogalmat, ez a “pénzhelyettesítő”.

De ha visszatérünk a Wikipédia pénz szócikkéhez, a fenti kiemelésben láthatjuk a pénz fogalma kapcsán a legfontosabb kitételt és meghatározást: pénz az, amit a piac annak fogad el. Másodlagos kérdés, hogy a bitcoin, litecoin vagy valamely társuk segítségével valóban tejet és kenyeret fogunk-e venni a következő évek során.

Ha történt, történik (márpedig történt és történik) akár egyetlen egy vásárlás is bitcoin, litecoin vagy valamelyik társuk segítségével, ha a klasszikus gazdasági folyamat, az áru – ha úgy tetszik jószág – csere megvalósul úgy, hogy ezek az eszközök részt vesznek, akkor megfelelnek a pénz fogalmának.

Hitelesebbnek, helyesebbnek, ezáltal szebbnek ítéljük meg a kriptopénz szót, annak ellenére is, hogy a piac egyelőre úgy tűnik, hogy nem egészen ért egyet velünk. Fejtsd ki a véleményed egy komment formájában!

Végezetül szavazzunk!

Melyik fogalom helytálló?

  • Lényegtelen, mindkettő használható (47%, 41 szavazat)
  • Kriptovaluta (31%, 27 szavazat)
  • Kriptopénz (22%, 19 szavazat)

Összes szavazat: 87

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img