Jeges teából a bányászatba: az év egyik legnagyobb üzleti bukásának sztorija

spot_img

A Long Island Iced Tea Corporation már 2017 decemberében, a Bitcoin buborék időszakában sem volt egy átlagos élelmiszeripari vállalat. Persze ezt nem kiváló termékének vagy innovatív megoldásainak köszönhette: egyszerűen arról volt ismert, hogy a nevével ellentétben (a Long Island Ice Tea egy népszerű és erős alkoholos koktél) nem alkoholos italokban utazik, hanem egyszerű jeges teában.

Ebből már sejteni lehet, hogy kevés tehetséges kreatívval és döntéshozóval áldotta meg a sors a vállalatot. Mi sem bizonyítja ezt a jobban, mint a vállalat 2017-es folyamatos üzleti nehézsége. A tőzsdén is listázott vállalatra még a NASDAQ is rászállt, mert  tőkekapitalizációja nem érte el a tőzsde alsó határát, mivel az 35 millió dollár alá zuhant. A NASDAQ 2018 áprilisáig adott határidőt a helyzet javítására.

Valószínűleg nem csak jeges teát fogyasztottak azon a 2017 év végi kreatív értekezleten, amelyiken úgy döntöttek, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel attól a pillanattól kezdve nem jeges teát forgalmaznak, hanem Bitcoint bányásznak majd.

Az élet császárának érezhette magát az a tinédzser gyakornok, aki bedobta ezt az ötletet, mivel a rendkívül aggasztó, 22,3 millióra értékelt vállalatot egy nap alatt 63 milliósra tömték ki a wall street-i öltönyösök.

Úgy tűnt, hogy a lépés bejött és az immár Long Blockchain Corporation néven futó vállalat január elején berendelte az első ezer darab bányagépét, hogy az izgatott befektetők nyomásának alávetve magát, azonnal megkezdje a bányászatot.

Februárban, még a teljesítés határideje előtt, amikor a Bitcoin grafikonja már eléggé aggasztó képet mutatott, a Long Blockchain visszatáncolt a bányászattól. Az ezer darab S9 Antminert nem vették meg és soha nem helyezték üzembe. Helyette egy Stater Blockchain nevű brit fejlesztő társasággal előzőleg aláírt együttműködési szándéknyilatkozat tényleges megvalósítására szerettek volna fókuszálni. A tárgyalások nem igazán haladtak előre, egy hónap múlva sem tudtak felmutatni semmi kézzelfogható együttműködést.

Ekkor a jószerencse már gyorsabban hagyta el a céget, mint Trevon Jamest a feliratkozói, a BitConnect összeomlásának másnapján: először a Long Blockchain CEO-ja adta be a lemondását, majd ahogy kimúlt a hájp, a tőkekapitalizációja is a kritikus szint alá csökkent. A NASDAQ ráadásul nem csak a tőzsdéről való kizárással, hanem a befektetők megtévesztésével is fenyegette a vállalatot.

A Long Blockchain részvényeinek árfolyama 2017 közepétől 2018 közepéig

Az igazi tökönrúgások sorozata még mindig nem ért véget: a cég próbálta halasztgatni azokat a bizonyos pénzügyi jelentéseket, de az év áprilisára fény derült a számokra: 15 milliót veszítettek 2017-ben. Bár a jelentésben bepróbálkoztak egy „amúgy is veszteségesek voltunk, ez nem is a blokklánc projekt hibája volt!” damage control manőverrel, de ez a részvény eladásoknak csak egy újabb lökést adott. Ráadásul a cég akkor már kis időn belül a harmadik CEO-ját fogyasztotta el.

Nem is nevezheti magát az emberi fia rendes blokklánc vállalkozónak, ha legalább egyszer nem szállt már rá az amerikai tőzsdefelügyelet. A SEC vizsgálatot indított a vállalat ellen, amiről részleteket nem árultak el, de a pletykák szerint a névváltoztatással kapcsolatos befektetők megtévesztésének vizsgálata állt a háttérben.

Egy nagyobb átrendeződést követően a cég úgy döntött, hogy a hűségprogramok piacán tör utat magának a blokklánc fejlesztésekkel, ehhez létre is hozta a Stran Loyalty Group nevű leányvállalatát. A Long Blockchain ezután feltámasztotta a jeges teával foglalkozó leányvállalatát is, így különítette el a két üzletágát.

A Long Blockchain kapitalizációja viszont jelenleg is 5 millió dolláron pihen. Tanulság? A hivatásos befektetők és vállalati döntéshozók is ugyanúgy fel tudnak ülni a hájpnak, mint az egyszerű Bitcoin vásárlók. Ja és ne árulj egy koktél nevén egy üdítőt, mert az hazugság.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img