SEC: előbb vagy utóbb jóvá lesz hagyva a bitcoin ETF

spot_img

Robert J. Jackson, az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC egyik megbízottja egy kiszivárgott interjúban arról beszélt, hogy a bitcoin kapcsán benyújtott ETF kérelem – vagy kérelmek – előbb vagy utóbb jóvá lesz – lesznek – hagyva. Állítása szerint már nem az a kérdés, hogy a szükséges papírokat kiadják-e, hanem az, hogy mikor.

Az interjút a Congressional Quarterly, egy, az itthon ismert Magyar Közlönyhöz hasonló célú kiadvány készítette, a hírek szerint február 11-én jelenik meg. A napvilágra került információk szerint azt Jackson is elismerte, hogy több ETF kérelmet is benyújtottak, azt azonban nem részletezte, hogy ezek közül pontosan melyik kerül majd elfogadásra.

Ennek ellenére sok iparági forrás úgy gondolja, hogy a VanEck SolidX által benyújtott kérelem lesz a “befutó”. Az anyag egyik részlete szerint a SEC munkatársa így fogalmaz:

“Előbb vagy utóbb megfelel-e valaki a standardoknak, amiket lefektettünk? Remélem, és úgy gondolom, hogy igen.”

Állítólag arról is beszélt, hogy az eddig benyújtott kérelmeknek miért volt olyan nehéz dolga, miért lettek elutasítva. Például a Winklevoss fivérek igénye kapcsán azt mondta, hogy “soha, semmiképp” nem akarta volna, hogy azt meg tudja venni bárki is. Elmondása szerint fontosnak érzi, hogy az “amerikai jóváhagyás bélyege” csak olyan termékre kerüljön, ami erre méltó, ezt csak akkor teszik meg, ha minden kérdésre választ kaptak.

Tény és való, a kriptopénzek piacán igen nagy mértékű a csalás, a SEC feladata pontosan az, hogy ezeket kiszűrje, megvédje a piacot a rossz szándékú szereplőktől. A SEC minden bizonnyal helyesen jár el, azzal, hogy csak és kizárólag annak adja meg az ETF engedélyt, aki minden egyes feltételüknek megfelel.

Nagy kérdés, hogy az ETF bevezetése valóban kedvezően hat-e majd a bitcoin árfolyamára. Sokak szerint ez kétségtelen, azonban példa nélküli eszközről van szó, nincs összehasonlítási alapunk, kriptopénz ETF még sosem létezett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img