LocalBitcoins: új szabályok jönnek, vége az anonimitásnak?

spot_img

Kijött egy sajtónyilatkozat a LocalBitcoins-tól, amiben arról számolnak be, hogy a jövőben szeretnének teljes mértékben megfelelni a finn parlament és az Európai Bizottság pénzmosás elleni törvényeinek. Ennek az előkészületeit hamarosan megkezdik, így várható, hogy a LocalBitcoins-on is egy alacsonyabb összeghatár felett , üzleteléskor a felhasználó köteles lesz megadni adatait vagy benyújtania igazolványát.

Az Európai Bizottság tavaly nyáron alkotta meg az ötödik pénzmosási irányelvnek nevezett szabályozást, ahol első ízben foglalkozott a három EU-s fő kormányzati szerv valamelyike a digitális valutákkal.

Az irányelv elfogadásra került az Európai Parlamentben is. A tervezet szakértői között ott volt a Magyarországon hírhedté vált Judith Sargentini is, aki az afrikai véres gyémántok kereskedelmének feltárásában, valamint az afrikai hadurak finanszírozása elleni küzdelemben szerezte tapasztalatait a témában.

Az Európai Unió tagállamai 2020-ig építhetik be saját jogrendjükbe az ötödök pénzmosási irányelvet. Finnország parlamentje viszont nemrég már elfogadott egy kriptopénz szolgáltatások működését szabályzó kiegészítést a pénzmosás elleni törvényébe, amit hamarosan összehangolnak az EU új irányelveivel.

A LocalBitcoins egy finnországi székhelyű vállalat, így a teljes megfelelés mellett döntöttek.

“A pontos követelmények kidolgozás alatt állnak, de már most nyilvánvaló, hogy a szabályok alapvető változásokat fognak hozni a kriptopénzes váltók és tőzsdék életében. A LocalBitcoins felhasználói számára a legfontosabb észrevehető változás az új számlák regisztrálásakor történő személyigazolási folyamat lesz, valamint a sávos elrendezésű hitelesítési szintek megjelenése, ezekhez kötik majd a kiutalási limiteket.”

-állt a LocalBitcoins közelményében

A Bizottság 2016-ban alkotta meg először a tervezetet, az akkori európai terrortámadások és a Panama Papers kiszivárogtatott botrányaira válaszul. A hivatalos megfogalmazás szerint Az ötödik pénzmosási irányelv:

  • megerősíti az uniós pénzügyi információs egységek hatáskörét azzal, hogy létrehoz olyan nyilvántartásokat, amik átláthatóbbá teszik, hogy valójában kik a vállalatok és vagyonkezelői alapok tulajdonosai;
  • kiküszöböli a virtuális fizetőeszközök terrorizmus finanszírozására való felhasználásával kapcsolatos kockázatokat, és korlátozza az elektronikus pénztárcák használatát;
  • javítja a kiemelt kockázatot jelentő harmadik országokból kiinduló vagy azokba irányuló pénzügyi tranzakciókra vonatkozó biztosítékokat;
  • bővíti az uniós pénzügyi információs egységek hozzáférését az információkhoz, ideértve a központi bankszámla-nyilvántartásokat is;
  • nemzeti szintű központosított bank- és fizetésiszámla-nyilvántartásokat vagy központi adatlekérdező rendszereket biztosít valamennyi tagállamban.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img