Így juthatsz .ets, Ethereum domain névhez

spot_img

Mi az Ethereum Domain Name?

Az Ethereum Name Service egy decentralizált Domain Name Service vagyis Domain Szolgáltató, mely az Ethereum blokkláncon működik, segítségével egyedi, “szabad szemmel” olvasható és értelmezhető domain neveket hozhatunk létre ahelyett, hogy kriptopénz tárcánk címét használnánk. Egyszerűsíti, hatékonyabbá teszi az Ethereum platform használatát, egy hosszú karaktersor helyett akár a nevünket tartalmazó címet, pontosabban domaint használhatunk.

Egy .eth domain bejegyzése

Egy .eth domain bejegyeztetése néhány plusz lépéssel jár ahhoz képest, mintsem ha egy “klasszikus” domain nevet, például egy “.hu” domaint hoznánk létre. A folyamat bonyolultnak tűnik, ez nem véletlen, valóban sok lépésből áll.

1. Kriptopénz tárca létrehozása

Bár olvasóink – főleg azok, akiknek érdekes lehet egy .eth domain bejegyzése – bizonyára rendelkeznek már valamilyen kriptopénz tárcával, a folyamat hiteles leírásához szükséges ez a pont. Annyi csavar van a folyamatban, hogy a MyEtherWallet-ből kell használnunk a tárcánkat. Nyissuk meg a MyEtherWallet-et, kattintsunk a “New Wallet” gombra, majd kövessük az utasításokat, végül töltsük le a Keystore filet. Látni fogjuk a privát kulcsunkat az új tárcához.

2. Licit a kívánt .ets domainre

Vegyük elő az “ENS” szekcióját a tárcának, majd keressünk rá a .etn domainre, amit használni szeretnénk, ellenőrizzük, hogy szabad-e. Jelenleg csak olyan domainekre adhatunk be igényt, amik legalább hét karakter hosszúságúak, az ígéretek szerint hamarosan rövidebbek is elérhetőek lesznek. Ha a szabad a domain, amire igényt tartunk, akkor erről kapunk egy értesítést, ezen a ponton meg kell adnunk a privát kulcsunkat, hogy licitálhassunk.

Ezen a ponton át leszünk irányítva arra az oldalra, ahol a licit zajlik, itt három mezőt kell kitöltenünk:

A licit összege: pontosan mennyi ETH-t ér(ne) meg számunkra az adot domain. Az összeget visszakapjuk, ha nem mi nyertünk.

Licit “maszk”: az ETH összeg, amit az okosszerződésben elhelyezünk, ennek legalább akkorának kell lennie, mint maga a licitérték.

Jelszó: a jelszó, amivel hozzáférünk a licitünkhöz.

Miután minden mezőt kitöltöttünk, kattintsunk a “Start the Auction” gombra. Megjelenik minden mező adata, amit az imént megadtunk, illetve egy szövegmező, aminek a tartalmát másoljuk ki és mentsük el magunknak. Végül kattintsünk a “Yes, I am sure, make transaction!” feliratú gombra. Ezzel alindul az aukció folyamata mely három napig tart, ezidő alatt más felhasználóknak is van lehetősége ugyanarra a domainre licitálni, amit kinéztünk magunknak.

Miután végetért az aukció, minden beérkezett licitet közzétesznek és kihirdetik a nyertest.

3. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a tranzakció végbement

Hogy meggyőződjünk arról, hogy a tranzakciónk végbement, nézzünk rá az Etherscan.io-n.

4. Fedjük fel licitünket

Miután lezárult egy aukció, fel kell fednünk licitünket, méghozzá 48 órán belül. Azok a licitálók, akik nem teszik ezt meg, elesnek az aukciótól és a licitjüket is elveszítik. Ehhez arra szövegre lesz szükségünk, amit kimásoltunk az egyik korábbi lépésben. 48 óra elteltével eldől, hogy ki tette a legmagasabb ajánlatot, ez a felhasználó nyeri meg a domaint.

5. Ellenőrizzük, hogy nyertünk-e

Ehhez a lépéshez szintén az Etherscan-re lesz szükségünk, rá kell keresnünk az igényelt domainre. Látni fogjuk, hogy a “Reveal stage”-be került az adott domain.

6. Az aukció lezárása

Vegyük elő újra a tárcánkat, keressünk rá a .eth domainünkre, a “Finalize the auction to claim your domain” gombra kell kattintanunk.

7. A domain beállíátsa

Ebben a lépésben társítanunk kell a domaint a tárcánkhoz, a View Wallet részt kell elővennünk, jelentkezzünk be a publikus és privát kulcsunk megadásával. Használnunk kell az “Enter the address you would like this name to resolve to.” mezőt, így feleltetjük meg a megszerzett domaint a címmel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img