District0x (DNT) dióhéjban

spot_img
Decentralizált piacterek és közösségek a blokkláncon

A District0x víziója a következő: a jövőben bárki létrehozhat majd olyan piactereket és olyan szervezeteket, amik decentralizáltan működnek, amikben a szereplők magukat kormányozzák majd, amikben minden résztvevőnek meglesz a lehetősége, hogy a közös teret érintő kérdésekben döntsön, mindezt anélkül, hogy egyetlen központosított struktúra tudna diktálni a többieknek.

Az ember kreativitásán múlik, hogy ebbe a vízióba és magába a decentralizáció eredményeibe mekkora potenciált lát bele, mondjuk évtizedes távlatban. Jelenleg ez az egész még csak gyerekcipőben jár, de a District0x az ezirányú kísérletezés egyik üdvöskéje, ezt az altcoint és ezt a projektet járjuk körül részletesebben ebben a cikkben.

Mi az a district?

A disctrict0x egy Ethereum alapú platform, ami decentralizált district-ek létrehozására és működtetésére szolgál. Egy district – vagyis körzet (maradok az angol kifejezés mellett), pedig szinte bármi lehet: egy egyszerű közösség, egy szabályok szerint működni akaró szervezet, egy intézmény, vagy egy online piactér. A disctrict0x ezeketet a districteket szervezi egy nagy közös hálózatba.

A csapat célja, hogy a jövőben bárkinek – azoknak is, akik nem értenek a fejlesztéshez, meglegyen a lehetősége, hogy készíthessen egy ilyen disctrict-et. Például néhány klikkeléssel a blokkláncra vihetőek lennének szervezeti formák, előre beállított szabályok, büdzsé, működési elvek és hasonlók.

Egy district-en belül gazdát cserélhetnek különböző virtuális tárgyak és szolgáltatások, működik benne egy governance (kormányzás) rendszer és egyedi szabályokkal rendelkezhet. Emellett rendelkezik reputációs rendszerrel és fizetési megoldásokkal is.

Kormányozz DNT tokennel

Itt jön a képbe a DNT token, ami egy ERC-20, vagyis az Ethereum hálózatán futó kriptopénz. Egy districtnek a DNT a fizetőeszköze. A másik fontos hozadéka a tokennek, hogy a DNT birtokosai a DNT felajánlásával szavazhatnak a kormányzásról. Az open governance-nek, vagyis nyitott kormányzásnak hála, csak a DNT birtoklása és annak „beáldozása” a szavazás egyetlen követelménye.

A DNT ezzel egyszerre egy rendszeren belüli utility és a governance token.

A district nyílt és bárki átveheti

Egy district a d0x infra nevű fejlesztői framework-el működik, minden district erre épül, az okos szerződéseket is kezelni tudja. Mivel a főkönyvek, a blokklánc adatai nyilvánosak, gyakorlatilag bárki tud egy front end-et, pl. egy honlapot építeni a districtekre. A cél az, hogy a districtek egy idő önműködőek legyenek, vagyis fejlesztők nélkül is képesek legyenek megállni a helyüket. Ha holnap becsődölne egy adott district fejlesztőcsapata, a district akkor is tovább élne.

Néhány district-et már maga a district0x fejlesztőcsapat lefejlesztett, hogy példaként vagy prototípusként szolgáljon másoknak. Azt, hogy épp mit fejleszt a csapat, egy közösségi szavazással döntik el, ahol DNT-ben lehet szavazni az adott projektre. Jelenleg is nyitva áll a szavazás, ahol lehet például egy fejvadász district, egy funding platform és sok más elképzelésre voksolni.

A district0x eddigi projektjei

ETHlance kormányzás

Az ETHlance egy freelancerek, vagyis szabadúszó szakemberek számára létrejött állás- és ügyfélkereső platform az Ethereum blokkláncon. A district0x az ETHlance kormányzását adja, vagyis a decentralizált platformon a DNT birtokosok beleszólhatnak a szolgáltatás alakulásába, jövőjébe és fontos kérdésekről dönthetnek.

Memefactory

A Memefactory az aminek hangzik: egy mém gyár. Leginkább a CryptoKitties-hez lehetne hasonlítani, hasonlóan az Ethereum lánc macskáihoz, itt is egyedi elkészítésű kártyákat, mémeket lehet adni-venni, feltölteni, aztán eladni. Mémek készítésével senki nem fog meggazdagodni, de jó példája ez egy online decentralizált piactérnek.

Namebazaar

Ez is egy peer-to-peer piactér, itt az ethereum blokklánc címeit tudjuk adni és venni, ami eggyel hasznosabbnak tűnik, mint mémeket cserélni. Ha küldtél vagy fogadtál már valaha az Ethereum láncon, akkor tudod, hogy hosszú és bonyolult karaktersort kell másolni. Az Ethereum Name Service azért jött létre, hogy emberek számára is olvasható címmel (például karcsi.mywallet.eth) is lehessen küldeni adott esetben Karcsinak. Mivel ezekhez a nevekhez csak egy tulajdonos tartozhat, hasonlóan a hagyományos webes domain nevekhez, ezeknek is létrejött a piacterük: ez a Namebazaar.

Mocskos anyagiak

A kriptós decentralizált tőzsdék között elterjedt, hogy egy ügylet jutalékát a saját tokenjükben méri a rendszer és ebből a jutalékokból élnek a fejlesztők. A district0x csapat által készített districtekben ez a téma tabu: a csapat kijelentette, hogy szándékosan nem építenek semmilyen „rent seeking” vagyis jutalékkal működő districteket. Ez elég rossz hír volt a befektetőknek, akik összesen 43 000 ETH-t dobtak össze az ICO során.

Ez az irány a kisebb és nagyobb befektetők között elégedetlenséget szült és komoly vitákat vívtak az online térben emiatt. A fejlesztők leszögezték, hogy ők sosem fogják a DNT-t befektetésként képviselni vagy ajánlani, a DNT egy termék. Abban sem kívánnak részt venni, hogy a DNT árfolyamát felfelé tolják.

A fejlesztők annyira komolyan gondolták ezt, hogy jogi szakemberek segítségével a DNT tokent megszabadították minden jellemzőjétől, ami akár csak egy kicsit is értékpapírra hajazott.

district0x (DNT ) árfolyamának alakulása 2019-ben. DNT vásárlásához a Mr.Coin-t ajánljuk.

De akkor mire jó?

Összefoglalva az alábbi use-case-el bír a DNT:

  • A district0x csapat általi fejlesztések megszavazására, így készült el sok fent említett district is.
  • District Registry szavazás – a DNT-vel rendelkező tagok szavazhatnak, hogy egy-egy district hozzáférhessen-e a District0x márkanév alá tartozó hálózatok szervezetéhez vagy sem. A hálózat még fejlesztés alatt van, a jövőben várhatóan költségvetést is tudnak biztosítani egy-egy feltörekvő szervezetnek a Registry-vel.
  • Aragon kormányzása – a decentralizált fogadási szolgáltatás kormányzása is DNT-vel történik
  • Minden más kormányzása – a fejlesztők célja, hogy a jövőben minden hálózatot érintő dologban a DNT holderek döntsenek és ők fokozatosan a háttérbe húzódjanak.
Befejezés

A district0x egy érdekfeszítő kísérlet a működő és kormányozható decentralizált intézmények és szervezetek létrehozására és együttműködésére. A csapat pedig inkább az ökoszisztéma fejlesztésével foglalkozik, mint a tokenek árfolyamának felhajtásával és ez mellett határozottan kiállnak. Ez persze azt is jelenti, hogy valószínűleg nem a DNT-ből fogsz meggazdagodni, de vásárlás után lehetőséged lesz belekóstolni ebbe ez egyedi próbálkozásba.

A DNT megtalálható a Mr.Coin kínálatában is. A Kripto Akadémia a Mr. Coin-t ajánlja a vásárláshoz.

A Memefactory-hoz való belépéshez már egyetlen ethereum tárca elég lesz, pl. a MetaMask. Belépés után tudsz mémeket vásárolni és értékelni, de ha ki szeretnéd próbálni magad készítésben, abban a reményben, hogy néhány etherért szerencsésen eladsz egy mémet, azt is megteheted. Hogy a jövőben hová fog kifutni ez a projekt, az még kérdéses. A csapatnak nagyjából 4 évig tart még ki a pénze, ha addig önműködővé teszik az ökoszisztémát, akkor a district0x a decentralizált hálózatok mintapéldája is lehet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img