Modum (MOD) bemutató

spot_img

A Modum-ot 2016-ban, Svájcban hozták létre azzal a céllal, hogy IoT és blokklánc alapú megoldások ötvözésével segítse a logisztikában az ellátási láncok biztosítását. A projekt elsősorban a gyógyszerkészítmények szállítása során fellépő környezeti változások megfigyelésére és rögzítésére koncentrál, amihez egy speciális eszközt is kifejlesztettek.

A MODsense egységek a csomagok közelében elhelyezve megmásíthatatlan módon, az Ethereum blokkláncán rögzítik az adatokat, melyeket egy webes alkalmazás felé is továbbítanak, így a szállítmányokat veszélyeztető esetleges problémákról valós időben értesülhetnek az azért felelős személyek.

A projekt egyik legnagyobb előnye, hogy az európai régióban ők az első olyan megoldást kínáló cég, amely egy olcsó és könnyen telepíthető eszközre épülő megoldással tenné lehetővé a hatályos EU-s jogszabálynak való megfelelést. Ez 2013 óta kötelezi a gyógyszergyárakat arra, hogy minden szállítmány esetén hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy azok nem voltak kitéve semmilyen minőséget befolyásoló, extrém környezeti hatásnak. Mivel ennek felügyeletét jellemzően harmadik felek végzik, a MODsense használatával jelentősen csökkenthetőek lennének az ezzel kapcsolatos kiadások, így a gyártók is nyitottak lehetnek erre a megoldásra.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=k5BJz_udKHQ

A Modum ICO-jára 2017 szeptemberében került sor, ahol 13.35 millió dollárt, a kitűzött cél 81%-át sikerült összegyűjteni. A cég igazgatója talán a projekthez irányvonalához képest kissé szokatlan területről, az akciókamerákat gyártó GoPro technológiai igazgatótanácsából érkezett, az egyik társalapító azonban a világ legjövedelmezőbb gyógyszercégének, a svájci Novartisnak a csomagolások biztosítását felügyelő igazgatója.

A MOD tokenek egy klasszikus részvény szerepét töltik be, azokra a cég által kifejlesztett eszközök használata során nincs szükség. Birtokosaik szavazhatnak a Modumot érintő fontos kérdésekről és részesedhetnek az általa elért bevételekből. Az adott időszakra vonatkozó hozam mértékét az igazgató tanács határozza meg, amiről 4 héttel a kifizetés megtörténte előtt a közvéleményt is tájékoztatják.

Akárcsak a piac többi szereplője, a Modum is megszenvedte a medve piacot. A tokenek értéke jelenleg 97%-os mínuszban van a korábbi csúcshoz képest és nagyjából 70%-os mínuszban az ICO árhoz ($1/MOD) képest. A cég jelenleg a szenzorok továbbfejlesztésén dolgozik, emellett pedig több lehetséges partnerrel is megkezdték az esetleges együttműködésről szóló egyeztetéseket. Januári jelentésük szerint, a Svájci Posta hamarosan már a gyakorlatban is használni fogja a MODsense-t.

Mivel a Modum a világ egyik legfejlettebb gazdasági régiójának, egy nagyon specifikus területére, a gyógyszeriparra koncentrál, előnnyel indulhat a többi, általánosabb logisztikai megoldásokra fókuszáló blokklánc projektekkel szemben. Ugyanakkor a tokenek értékpapír jellege és ennek, a szabályozók által kétes jövőbeli megítélése hordozhat magában veszélyeket.

A Modum forgalmát szinte teljes egészében a Binance bonyolítja, tárolása pedig bármilyen ERC20 kompatibilis tárcával megoldható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img