Többen és többet költenek lobbira

spot_img

2018-ban indult be igazán a legális blokklánc- és kriptopénz lobbi az Egyesült Államok Kongresszusában. „Mi menjünk Washingtonhoz és ne Washington jöjjön hozzánk” – gondolta a Coinbase és az év utolsó két negyedévében 50.000 dollárra emelte a lobbira fordított költségeit. Ez kétharmados emelkedést jelentett a 2017-es évhez képest.

Persze nem csak a Coinbase, hanem más kriptós nagyvállalatok is odateszik magukat a törvényhozás befolyásolásában: a Bloomberg Big Law Business szerint a 2018-as évben 53 vállalat foglalkozott blokklánc és kriptopénz lobbival. 2017 végén ez még csak 25 vállalat volt.

A legismertebb a Blockchain Association nevű lobbicsoport, akiket 2018 őszén a Coinbase, a Circle és a Polychain Capital hívott életre. Azóta 19 másik tag is csatlakozott a csoportba, ma már 120.000 dolláros negyedévenkénti költséggel dolgoznak.

A Chamber of Digital Commerce nevű lobbicsoport volt az első a szektorból aki megvetette a lábát Washingtonban, még 2014-ben. A fintech cégeket, digitális ügyekkel foglalkozó ügyvédi irodákat, kriptotőzsdéket és fejlesztői társaságokat is tömörítő csoport 2017 év végén kezdett bele a blokklánc és kriptopénz témájú lobbiba.

De nem csak a kriptopénzes cégek veszik ki maguk részét a lobbiból: A legnagyobb kiskereskedelmi társaság, a Walmart, a legnagyobb üzleti érdekeket tömörítő US Chamber of Commerce és az IBM is aktívan lobbizik – többek között a blokklánc szabályozásának kérdéseiben is.

A Ripple a 2018-as év végén 120.000 dolláros ráfordítással kezdte meg a lobbizást. Több nehézség és lobbicsoportjainak a cseréje után az ACG Analytics-szal való megállapodást értelmében negyedévenként 50 és 80 ezer dollár közötti összeget költenek erre a célra.

Kriptopénz és blokklánc lobbira fordított dollármilliók, negyedéves bontásban

A TDAmeritrade Holding – aki egyike volt az első pénzügyi intézményeknek ami a Bitcoin határidős ügyletek bevezetése mellett foglalt állást, is megjelölte a lobbira vonatkozó bevallásában, hogy virtuális fizetőeszközök ügyében tárgyalt képviselőkkel.

Az IRS (az adóhatóság) és a SEC (tőzsdefelügyelet) egyre növekvő nyomása is ösztönzi a kriptós cégek lobbitevékenységét. A Coinbase-hez hasonló vállalatok pedig erőteljesen szeretnék magukat elhatárolni nem csak a köz, de a törvényhozók szemében is a kriptopiacon található számtalan csalótól és átveréstől.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img