Észak-Korea 650 millió dollárnyi kriptopénzt halmozott fel

spot_img

Néhány nappal ezelőtt kudarccal végződtek a Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor és Donald Trump, amerikai elnök közötti tárgyalások, annak ellenére, hogy az első, 2018 év végi találkozó – a lehetőségekhez képest – kézzelfogható eredményekkel zárult. Nem véletlenül igyekszik az USA normalizálni kapcsolatát a világ legelszigeteltebb országával, milliók élnek európai szemmel elképzelhetetlenül nehéz körülmények között.

Szakértők szerint a nyugati szankciók ellen mindent megtesz a véreskezű diktátor, amit csak tud, ennek egyik eszköze jelentős kriptopénz-készletek felhalmozása. A jelentések szerint 650 millió dollárra rúghat a “kripto-vagyon”, ennek jelentős részét a Lazarus névre keresztelt hírhedt hackercsoport szedte, pontosabban lopta össze a világ különböző kriptopénztőzsdéiről.

A kriptopénztőzsdék és egyéb szervezetek kifosztására specializálódott csoportot állítólag maga Kim Dzsong Un felügyeli és pénzeli, többek a Coincheck 530 millió dollár kárt okozó feltörését is nekik tulajdonítják. Nem véletlen a kriptopénzekhez való vonzalma a diktátornak, hiszen a nehéz, legalábbis a fiat pénz mozgatáshoz képest nehezebb nyomonkövethetősége miatt ideális eszközt jelentenek egy banditaállam fenntartásához.

Az egyik legfontosabb tevékenység, amivel újra és újra felhívja magára a figyelmet Észak-Korea természetesen nem más, mintsem az atomprogramja. A tavalyi Trump-Dzsong Un találkozónak is ez volt a legfontosabb pontja, akkor némi eredményt még sikerült is elérni. Bár szakértők akkor is hozzátették, hogy a nukleáris arzenál előállítására tett törekvéseikben nem okoznak majd jelentős törést a Trumpnak tett ígéretek.

Az mindenesetre biztos, hogy az USA – és általában az egész világ – okkal tart attól, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezzen, sokan most a kriptopénzeket hibáztatják, mondván, ha ezek az eszközök nincsenek, akkor Dzsong Un-nak is nehezebb dolga lenne.

Érdekes összevetni Venezuela és Észak-Korea esetét, a szintén nehéz helyzetben lévő venezuelaiaknak értéket adnak a kriptopénzek, legalább valamelyest enyhíteni tudják a hiperinfláció okozta gazdasági károkat, minden nehézségük ellenére legalább egy használható fizetési technológiával rendelkeznek a kriptopénzek formájában.

Mindenki döntse el maga, hogy Észak-Korea és a hozzá hasonló bandita- és terrorállamok kriptopénz létezése nélkül is folytatnák-e a milliók életét megkeserítő tevékenységeiket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img