Nem is olyan gonosz a SEC?

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet az utóbbi hónapokban több, illegálissá nyilvánított ICO-t levezénylő céggel is tárgyalóasztalhoz ült. Mivel ezek az ICO-k átmentek a Howey-teszten, így értékpapír kibocsátóként jelölték meg őket a hatóságok. Értékpapírt kibocsátani a megfelelő szabályok betartása és a felügyeleti szervek engedélye nélkül pedig törvénysértő.

A Fortune magazin megkeresett néhány vezérigazgatót, akiket a múltban megbüntetett vagy számon kért a SEC. Meglepően pozitív módon nyilatkoztak a hatóságról, ebből szemezgetünk az alábbiakban.

„A kriptopénzek aranykora, vagyis az az időszak, amikor mindenhol teljesen szabadon áramlott a tőke, személyazonosítás és pénzmosás elleni ellenőrzések nélkül, már nem fog sokáig tartani. Ha nem akarsz Svájcba költözni, regisztrálnod kell a SEC-nél” – nyilatkozta Victor Santos, az Airfox CEO-ja.

A peer-to-peer hitelező platform, az Airfox 2017-ben 15 millió dollárt gyűjtött be egy ICO-val. Később a SEC-kel történt egyeztetés után 250.000 dollárt fizetettek ki büntetésben, és fel kellett ajánlaniuk a befektetőknek a kamatos visszafizetést, majd rendszeres könyvellenőrzéseket is kellett küldeniük. A kis startup emiatt szinte nyílt részvénytársaságként műküdik.

Santos úgy gondolja, hogy ha együttműködik a SEC-kel, az hosszútávon jobban megtérül majd neki, mintha folyamatosan harcolna ellenük. Azzal is érvelt, hogy szeretné, ha a SEC is megfontolná egy Svájcéhoz hasonló törvényi besorolást, ami a kriptopénzeket illeti. Ott megkülönböztetik a fizetésre szolgáló, a „utility” és az értéképapír tokeneket is. Victor Santos az együttműködéssel azt reméli, hogy amire elkészül egy átfogó szabályozás, az ő cégének már nem lesz dolga.

Egy másik projekt, a Gladius, aki 2017-ben 13 millió dollárhoz jutott önként jelentkezett a SEC-nél, azzal, hogy valószínűleg törvénysértést követtek el. Az esetben nemrég született megegyezés, amiben a büntetést elengedték a cégnek. A 20 éves vezérigazgató, Max Niebylski úgy írta le a dolgot, hogy belevetette magát a bálna gyomrába és élve jött ki.

A még mindig ködös szabályozói környezet ellenére egy dolog világos: az amerikai tőzsdefelügyelet hajlandó tárgyalni és megbocsátani a kihágásokat, ha nyílt lapokkal játszanak az ICO-k.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img