A Stop-Limit megbízás használata

spot_img

A Stop-Limit (SL) megbízás egyre több kriptotőzsde kínálatában elérhető, használatával ugyanakkor nem mindenki van tisztában. Ezzel kapcsolatban már Discord csatornánkra is érkeztek kérdések, ezért készítettük el ezt a rövid útmutatót.

Az SL lehetővé teszi, hogy egy előre meghatározott árfolyamszinten vásároljunk vagy adjunk el anélkül, hogy a gép előtt kellene ülnünk. Sajnos a legtöbb tőzsde még nem ad lehetőséget arra, hogy egyidejűleg mind a két irányban éljünk ezzel a lehetőséggel, ezért választanunk kell hogy a biztonságot, vagy a profitrealizálást tartjuk-e fontosabbnak.

Tegyük fel, hogy az általunk vásárolt kriptopénz éppen egy támasz szinthez érkezett (0.0012700), ezért arra spekulálunk, hogy innen visszapattanva ismét emelkedni kezd.

Hogy elkerüljük az esetleges tévedésünkből adódó veszteséget, a támasz alatt megadunk egy Stop-Limit megbízást, ami automatikusan bontani fogja pozíciónkat ha rosszra fordulnának a dolgok.

A Stop-Limit fület kiválasztva három sorral fogunk találkozni. Ezek a Stop, a Limit és az Ammount.

Stop az az árfolyamszint, amit elérve az általunk kiadott Limit megbízás automatikusan bekerül a megrendelő könyvbe (Order Book). Fontos, hogy a Stop-hoz beírt érték nem egyenlő azzal az árfolyammal, ahol a kriptopénzünk eladásra kerül, ez csupán az eladási kérelmünk élesítésére szolgál. Az eladás a Limit értéknél fog megtörténni.

Az elsőre talán bonyolultnak tűnő megvalósítás oka, hogy a piac hirtelen változásai és az alacsony likviditás miatt esetenként előfordulhat, hogy mire a Stop szint elérése után automatikusan aktiválódó Limites megbízásunk bekerül a megrendelőkönyvbe, az árfolyam már átugorhatja ezt a szintet, így bentragadhatnánk egy vesztes üzletben. A Stop értékét emiatt mindig érdemes kicsivel afölé a szint fölé belőni, ahol valójában végrehajtanánk az eladást. Például ha még azelőtt megszabadulnánk egy tokentől hogy annak értéke $10 alá esne, akkor Stop-nak ne $10-t, hanem mondjunk $10.20-at adjunk meg. (Ha pedig nyereséget realizálnánk, fordítva járjunk el. Tehát ha $20-on szeretnénk megválni valamitől, akkor mondjuk $19.80-ra állítsuk be a Stop értékét.)

A fenti grafikonos példában 0.0012700 BTC-t tekintettünk egy jelentős támasznak, ami alatt hagytunk még egy kis helyet az esetleges leszúrásokra. A Stop szintünk így 0.0012490 BTC lett, de az eladásra csak 0.0012440 BTC-nél fog sor kerülni.

Ha meggondolnánk magunkat, az aktív Stop-Limit megbízásainkat kissé lefelé görgetve, az Open Orders fül alatt lévő Cancel gombra kattintva törölhetjük.

Bár leírva kissé talán bonyolultnak tűnhet, 1-2 alkalom után könnyen bele lehet jönni az SL használatába, amiről hamarosan egy videós útmutatót is készíteni fogunk nektek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img