Okosszerződések a szerecsejátékban: Nulla veszteségű lottó

spot_img

A redditen futottunk néhány órája egy “no-loss lottery” fejlesztés alatt álló ötletébe. A lottó olyan formája ez, amelyben nem a játékosok nem vesztik el “befeketetésüket”, nyeremény viszont van, és egyetlen nyerteshez kerül. A bejegyzésben röviden agyalunk egyet arról, hogy a kriptopénzek és az okosszerződések hogyan forgathatják fel a szerencsejátékok piacát is.

Az egyébként épp nem működő pooltogether felületet fejlesztő redditező megvalósítás alatt álló ötlete a következő: A játékosok 20 dollárnyi Dai stablecoint adnak a közös kalapba, melyet az indulási dátum elérésekor automatikusan lekötődik, és kamatozni kezd a Compound likviditás szolgáltatónál, mely kriptós hiteleket is szolgáltat (Jelenleg BAT, Wrapped ETH, 0x, Augur és Dai érhető el). A lekötés ideje 30 nap, az ez alatt összegyűlő kamat az, amit a 30 nap leteltével sorsol a rendszer és automatikusan kiutal Dai formájában egy szerencsés játékosnak. Mindenki más automatikusan visszakapja a pénzét.

Nézzük a számokat a Compound mai Dai kamata alapján:

  • Dai lekötés éves kamata: 4,01%
  • Lekötés ideje: 30 nap, az egyszerűség kedvéért 1/12 év
  • Játékosok száma: legyen például10.000 fő
  • Lekötött pool így 10.000*20=200.000 Dai (USD)
  • Nyeremény a játék végén, ha végig 4,01% marad a kamat (kicsi rá az esély): 8020 / 12 = 668,3 Dai (USD)
  • Nyerési esély: 0,01%, mely ugyanennyivel növekszik minden plusz “szelvénnyel”

A játékosok tehát a hagyományos lottóval ellentétben nem veszítik el a “szelvény árát”, cserébe természetesen sokkal kevesebb a nyeremény. A játék persze aztán végtelen formában módosítható, de az alapkoncepció izgalmas. Amit az ember veszt, az az ideje, illetve a 20 dollárjának kamata, amit akkor kapott volna, ha ő maga is leköti azt 30 napra.

Bemutató: Maker és a Dai stablecoin

Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. a 2017-es évet 436,7 milliárd forintos árbevétellel zárta, ez bárhogy számolom, évente 43.670 Ft lottó, sorsjegy, tippmix, stb. költést jelent a lakosság minden egyes tagjára vetítve. Elképesztően magas szám, ami ráadásul meredeken emelkedik évente, 2017-ben például 13%-kal az előző évhez képest.

Igény biztosan lesz a veszteség nélküli szerencsejátékra, ami egy idő után – a bányászathoz hasonlóan – kalkulált és tervezhető befektetési formává fejlődhet, amellyel olyanok is esélyt kapnak komolyabb bevétel szerzésére, akiknek nincs meg az alaptőkéje stakelésre vagy egyéb kriptós-hiteles lekötésre. Bankok is próbálkoztak egyébként hasonlóval, de szabályozói aggályok miatt egyelőre nem terjedt el széles körben.

Veszélyek

Az ilyen alkalmazások esetében mindig van legalább egy minimális esély arra, hogy az okosszerződés készítője olyan kódot csempészett bele, mellyel mondjuk egy bizonyos összeghatár fölött egész egyszerűen kiutalja magának az összegyűlt pénzt. Ahogy fejlődik a piac, az átláthatóság javulni fog és a szereplők elszámoltathatósága alapvetés lesz, hiszen a felhasználók egy-két “hack” vagy átverés után jobban meg fogják fontolni, hogy hova rakják a pénzüket. A fejlődéssel párhuzamosan ráadásul oktató felületek és segédletek lesznek elérhetők, melyek segítenek eligazodni ezen az új területen.

A hagyományos szereplők pedig kénytelenek lesznek nyitni a kriptopénzek és az okosszerződések felé, hogy megakadályozzák a piacvesztést.

Kriptopénzekkel, árfolyamokkal vagy kereskedéssel kapcsolatos infókért, közös ötletelésért, trade tippekért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img