Bemutató: Maker és a Dai stablecoin

spot_img

A stablecoin olyan kriptopénz, melynek árfolyama valamilyen fiat pénzhez vagy egyéb eszközhöz (pl. az arany árfolyamához) van kötve. A legismertebb ezek közül a híres-hírhedt, USD-hez kötött Tether (USDT), mely sokak szerint a kriptopiac legnagyobb időzített bombája, maga a 2017-es kripto lufi felfújója és simán egy ordas nagy átverés, mellyel a BitFinex tőzsde és holdudvara manipulálja az egész piacot.

Az utóbbi hónapokban aztán kiderült, hogy a Tether valószínűleg rendelkezik a tokenek darabszámának megfelelő fedezettel. Fedezettel egy bankban. A decentralizáció forradalmának közepén a legnépszerűbb “stabil pénz” a fedezetét bankban tartja, ami valljuk be, ironikus. Stablecoinra ennek ellenére szükség van egy ennyire volatilis, rövid idő alatt nagy árfolyammozgásokat produkáló piacon.

A Dai színrelép

A Maker platform célja és létezésének értelme, hogy okos szerződések és a Maker tokent tartó közösség döntéseinek segítségével folyamatosan 1$ körüli értéken tartsa a Dai stablecoin-t, ehhez pedig dollár helyett Ethereumot (ethert) tart letétben.

Decentralizált, autonóm, stabil kriptopénz ERC20 token formájában, ez a Dai. Valóban decentralizált, transzparens működése mellett az is nagy előny vele kapcsolatban, hogy a rendszer nem kötelezően a dollárhoz kapcsolt. Az USD esetleges összeomlása esetén más pénzhez vagy eszközhöz is kapcsolható.

Két ERC20 token

Felmerül a jogos kérdés, hogy na oké, de mi szükség is van a DAI-on kívül egy újabb tokenre? Nem a legegyszerűbb a rendszer működése, de igyekszünk érthetően összefoglalni: Dai keletkezik, ha például valaki ETH-ért vásárol DAI-t egy decentralizált tőzsdén. Ekkor egy okosszerződés aktuális paramétereinek megfelelő mennyiségű DAI-t kap cserébe, az ETH pedig megy letétbe, biztosítéknak. A kapott Dai mennyisége mindig valamivel kevesebb lesz, mint Ethereum árfolyam osztva Dai árfolyammal, hogy legyen mozgástér egy ETH árfolyamcsökkenés esetén a letét értékesítésével a Dai árfolyamcsökkenését megakadályozni.

A Maker token holderek azok, akik szavaznak a fejlesztési irányokról, és arról, hogy milyen arányú letét legyen szükséges  A MKR a Dai stabilizálásának eszköze is, egy hirtelen történő erős Ethereum zuhanás esetén automatikusan új MKR tokeneket bocsát ki a rendszer, amiket értékesít és ETH formában letétbe helyez a Dai árfolyam stabilizálására.

Kereskedők számára izgalmas adalék következik: A vásárolt Dai valójában “tőkeáttétként” is felfogható. Felhasználható például egy újabb adag Ethereum vásárlására, mely egy emelkedés után már természetesen jóval több Dai-ra váltható be, mint korábban. Visszaváltáskor az eredeti ETH mennyiség felszabadulása mellett a profit Dai is rendelkezésünkre áll.

Kellemesen bonyolult ugye? Próbáld ki, itt tudsz játszani vele: https://dai.makerdao.com/, rögtön egy használati útmutatóval kezdenek! 🙂

A Maker és Dai vásárlás és eladás menetét a gyakorlatban még nem próbáltuk. Hamarosan meg fogjuk tenni, a tapasztalatainkról íródott bejegyzést belinkeljük majd, mondjuk ide.

Árfolyamingadozások

A DAI nyilván úgy lett kitalálva, hogy nagyon ne mozogjon. És habár a pontosan 1$ ár nem igazán jön össze, a token árfolyama 0.98 és 1.02$ között fluktuál a vásárlások-eladások aktuális mennyiségének és az Ethereum árfolyamának függvényében, ezzel pedig közel tökéletesen teljesíti a feladatát a december végi indulás óta.

A MKR tokenek komolyabb utat jártak be, a január közepi nagy hype alatt az 1600 dolláros árfolyamot is megcsípte egyetlen darab.

Nagyon szimpatikus projekt, profi(nak tűnő) megvalósítással, a decentralizált tőzsdék és kereskedés várható robbanását tekintve pedig jövőálló koncepcióval. Kérdés már csak az, hogy bízná-e az ember okosszerződésre a pénzét egy jelenleg centralizált tőzsde felületén pihenő USDT vagy TrueUSD helyett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img