Egy 62 éves befektető gondolatai a kriptopénzekről

spot_img

Jeffrey Wernick egy 62 éves magánbefektető, aki 2009-ben vásárolt először bitcoint. Azért gondoltam, hogy megérnek pár sort a gondolatai, mert a hozzá hasonló old school befektetők többnyire elég negatívan szoktak a kriptopénzekhez viszonyulni és szerettem volna bemutatni egy ellenpéldát is. Már éppen befejeztem a cikket és hozzá akartam adni a nevét azokhoz a címszavakhoz, amik az oldalon való keresésnél feldobnák ezt az írást is találatként, amikor észrevettem, hogy a neve bizony már szerepel a listánkban. Ilyen elég ritkán szokott előfordulni, de úgy tűnik teljesen kimaradt nekem az a Tibi által írt cikk, ami pár hete már megjelent az oldalunkon. Szóval ezt most kicsit benéztem, de mivel az általam forrásként használt interjúban mondott pár új dolgot is az öreg, úgy gondoltam hétvégre ez a kis malőr még belefér.

Jeffrey Wernick még egyetemista korában kezdett el tőzsdézni, majd miután lediplomázott a Wall Street egyik ismert befektetési bankjához (Solomon Brothers) került. Karrierjét a Detroiti Állami Banknál folytatta, ahol ő lett a bank történetének legfiatalabb felsővezetője. Később saját konzultációs és portfolió kezelő céget alapított, melyet végül egy biztosítótársaság vásárolt fel. Ezt követően úgynevezett “angyalbefektető” lett, vagyis olyan magánszemély, aki nagyon korai szakaszban lévő cégekbe fektette pénzét és egyengette az útjukat. Részt vett többek között az Airbnb és az Uber létrehozásában, a blokklánc technológiának és a Bitcoinnak pedig 2009-es létrejötte óta lelkes követője és befektetője. Jelenleg a QTUM egyik tanácsadója.

Mr. Wernick a Business Insidernek adott interjúban osztotta meg gondolatait a kriptopénzekről. Szerinte a jelenlegi pénzpiacok túlértékeltek és egyenlőtlen feltételeket biztosítanak. A kamatok mindenütt alacsonyak, a pénzintézetek pedig hatalmas vagyonok felett rendelkeznek, ami által olyan kedvezményekre jogosultak, amivel mások nem vesenyehetnek. A hétköznapi embereknek nincs esélyük velük szemben, de ezen szerinte a kriptopénzek megjelenése változtathat.

“Úgy vélem a következő 5 évben a kriptopénzekkel sokkal több hasznot lehet elérni, mint bármely más befektetéssel és legalább egy kis összegű kripto befektetéssel mindenkinek rendelkeznie kellene…ez egy üzenet a törvényhozóknak is, hogy a jelenleg működő rendszer teljességgel elfogadhatatlan.

A legnagyobb volatilitást kiváltó események rendre valamilyen állam kriptopénzekhez való viszonyáról szóló állásfoglalásához és az ebből eredő bizonytalansághoz vezethetők vissza. Miközben igyekeznek stabilizálni a hagyományos piacokat, mintha éppen az ellenkező lenne a céljuk a kriptopénzekkel. A tevékenységük csak felerősíti az ingadozást.”

Szerinte lenyűgöző, hogy mindazt amit eddig a kriptopénzek elértek azt alulról építkezve, mindenfajta kormányzati hátszél nélkül tették. A világ országai legszívesebben eltörölték volna a bitcoint és sok helyen törvényeket is hoztak ezért, de ennek ellenére az a történelem legjobban teljesítő befektetésévé vált.

Úgy gondolja a jövő a kriptopénzeké és csak azt sajnálja, hogy az a mögöttes filozófia, ami a bitcoin létrehozása mögött állt már egyre inkább kezd eltűnni. Régen a bitcoin “az emberek pénze” volt, ma már csak úgy tekintenek rá, mint egy újabb mód arra, hogy meggazdagodhassanak.

És a végére még egy érdekes gondolat, ami egy másik nagyon hosszú, vele készült interjúból származik:

Satoshi létrehozott valamit, ami szerinte jobbá teheti a világot. Ezen felül nem tett semmit, csak közzétette a whitepapert, elkezdett bányászni és a fejlesztés korai szakaszában kommunikált azokkal, akik érdeklődtek a project iránt. Aztán eltűnt és a természetre bízta a bitcoin jövőjét. Jelenleg ez a névtelen vállalkozás a világ valaha volt legsikeresebb üzlete.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img