Bitcoin: újabb pozitív hónap mellett rekord alacsony volatilitás

spot_img

Az öthetes csúcsot is megjárta a legismertebb kriptopénz, amikor a tegnapi napon 4122 dollár fölé araszolt. Ezzel a februári hónap után egy újabb pluszos hónapot zárt a bitcoin. Két egymás utáni emelkedő hónapra pedig a 2017-es bika piac vége óta nem volt példa. A cikk megírásakor a BTC a 4200 dollár körül kialakult ellenállási szintet teszteli.

Az árfolyam értékén kívül még egy fontos megállapítással élhetünk március hónapra vonatkozóan: a bitcoin újra rekord alacsony volatilitási szintet produkált. A Dow Jones Market Data elemzése szerint a kereskedési tartomány 7,8%-on belül maradt. A kereskedési tartomány (trading range) az adott időszakra eső legmagasabb és legalacsonyabb árfolyam közötti különbséget jelenti az adott eszköz árfolyamához képest.

Csak érdekességképpen: az átlagos havi kereskedési tartomány a bitcoin 2013 óta tartó pályafutása során 53% volt, tehát havonta az ár felével is elmozdult a piac valamelyik irányba. 2017-től számolva ugyanez a szám, vagyis a havi tartomány 21% körül alakult.

Többféle magyarázattal találkozhatunk szakértőktől és kevésbé szakértőktől, az optimista és a pesszimista vonalról is:

Vannak akik a bitcoin árának érzékelhető stabilitását pozitívumként fogják fel és már a piac érettségének tudják be. A kevésbé hullámzó árfolyam – szerintük, utat nyithat az adopció előtt, de legalábbis több befektetést vonzhat be, hiszen eddig komoly visszatartó erő volt.

Murad Mahmodov, a MarketWatch kriptopénz elemzője szerint az alacsony volatilitás alapvetően semleges jel, de igaz, hogy a bitcoin eddigi történetében az ilyen alacsony volatilitású időszakok mindig egy jelentős bika piaci periódust előztek meg.

A pesszimistább nézetek szerint a márciusi alacsony kereskedési tartományok nem a piac érettségnek, sokkal inkább a piac kimerültségének, vagy az alacsony érdeklődésnek tekinthetők. Az alacsony volatilitás bármikor véget érhet és a bitcoin ebből nem fog kijönni sem érettebben, sem fejlettebben, sem jobban felkészülve a sokat áhított széleskörű elterjedése.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img