A BSV botránya jól bizonyítja, hogy mennyire éretlen még a piac

spot_img

Tegnap este beszámoltunk róla, hogy a Binance tőzsde levette kínálatából a Bitcoin Satoshi’s Vision, vagyis a BSV nevű coint. A döntés azután született, hogy a Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója Twitteren rászólt arra a Craig Wright-ra, aki magát Satoshinak, vagyis a Bitcoin feltalálójának vallja. „Még egy ilyen hülyeség és delistázzuk a BSV-t!” – tweetelte CZ.

CZ-t és a kriptós közösség túlnyomó részét Wright legújabb hadjáratával haragította magára: egy ismert twitterező, Hodlonaut-tól követelte, hogy bíróságon kérjen tőle bocsánatot és a személyazonossága felfedésére kérte követőit, amiért „vérdíjat” adott volna jutalmul.

A Binance figyelmeztetése után a cselekvés nem maradt el és a BSV lekerült a tőzsde cserélhető kriptopénzei közül.

Ezután több tőzsde is követte őket. Erik Voorhees, a Shapeshift CEO-ja is bejelentette, hogy 48 óra múlva leveszi kínálatából a BSV coint. Élvezve a felhajtást, a vonatra a Kraken is felugrott. Ők egyenesen egy közönségszavazást tartottak a kérdésről – egy olyan kérdésről, amit nem a közönségnek, hanem a szigorú kritériumoknak kellene eldönteniük.

A Binance legalább előállt egy részletesebb hivatalos bejelentéssel, amiben felsorolták, hogy egy coin esetében milyen tényezők befolyásolják a delistázással kapcsolatos döntést. Ezek pedig:

  • A csapat elköteleződése a projekt iránt
  • A fejlesztés mértéke és szintje
  • A hálózat stabilitása
  • A kommunikáció színvonala
  • Rendszeresen kommunikáció a tőzsdével
  • Etikátlan viselkedés vagy csalás
  • Egy egészséges és fenntartható kripto ökoszisztémához való hozzájárulás.

A professzionalizmusnak mindössze a látszatát keltő bejelentés egyetlen dologról feledkezett el, mégpedig arról, hogy megírja, melyik pontot és hogyan sértette meg a BSV kriptopénz. Az etikátlan viselkedés valószínűleg behúzható a fent vázolt eset miatt, de a szerzőnek erős kételyei vannak annak kapcsán, hogy a többi tényezőt is figyelembe véve, olyan erős negatív osztályzatot kapna a BSV, ami indokolná a kitiltást a tőzsdéről.

A döntésben valószínűleg sokkal nagyobb szerepet játszottak a személyes ellentétek és a közösségnek való megfelelni akarás (ami ráadásul egyenesen lefordítható a BNB árfolyamára), mint a szabályokat követő, fair és részletes, független vizsgálat. Legyen bármi a véleményünk Wright-ról, vagy a BSV-ről, ez egy veszélyes precedens: ebben a közösségben CZ a főnök, ne balhézz össze vele, mert kinyírja a projektedet – szól a kimondatlan üzenet.

A kriptopiac éretlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy egy vagy több cégvezető önkényesen, a maguk által támasztott szabályoknak sem megfelelve dönthetnek a piacokat erősen befolyásoló ügyben, miközben a decentralizáció prófétáiként hirdetik magukat.

A Krakennel és a Binance-el szöges ellentéteben az OKEx tőzsde nem rendelte alá magát a tömeg nyomásnak. Nyilatkozatuk szerint elővették a BSV ügyét, megvizsgálták a technológiát, a fejlesztést, a likviditást és a BSV szabályoknak való megfelelését. Ezek alapján megállapították, hogy nem éri el a delistázás kritériumait és a kriptopénz a tőzsdén marad.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img