A csaló kriptopénzek 6 jele

spot_img

Bár az ICO láz már lecsengőben van, bőven vannak még frissen induló kriptopénz projektek, ráadásul nyakunkon egy új fogalom, az IEO, vagyis az Initial Exchange Offering, azaz a kriptopénztőzsdék keretei között tőkét gyűjtő coinok, tokenek. Ez az új kategória, ha úgy tetszik műfaj többek között azért jött létre, hogy erősítse az új projektek iránti meglehetősen tépázott bizalmat, hol több, hol kevesebb sikerrel ezt el is érik.

Mindezek ellenére “önálló” ICO-k is bőséggel indulnak még, ráadásul korábbi projektek, köztük számos csalás is várja a befektetőket, mint pók az arra tévedő legyeket. A jelenség, -ahogy a kriptopénzek területének egésze- elérte már az amerikai pénzügyi felügyelet, a SEC ingerküszöbét is, éppen ezért közzétettek egy hat pontból álló listát, mely a figyelmeztető jeleket, az amerikai szleng szerint “vörös zászlókat” sorolja fel.

Először lássuk a listát, majd elemezzük egy kicsit:

  • “Garantált” nagy megtérülés. Minden befektetésben van kockázat, a befektetőknek kétkedve kell fogadniuk a “garantált” megtérülést ígérő lehetőségeket. Tartózkodjunk mindenkitől, aki nagy megtérülést ígér, kicsi vagy nulla kockázattal. A “zéró kockázat”, “teljesen biztonságos”, “garantált profit” kijelentések mind klasszikus, tipikus jelei a csalásnak.
  • Komplikált zsargonok, nehezen értelmezhető nyelvezet. A csalók gyakran használnak új technológiákat, hogy felépítsék a megtévesztést. Arra is utalhatnak, hogy a technológiájuk titkos. Befektetőként mindig óvakodjunk a nehezen értelmezhető bemutatkozóktól, amik nagy megtérülést ígérnek. A bemutatkozó tartalmazhat nyelvtani hibákat, és elütéseket, szintén csalásra utalhat.
  • Engedély nélküli működés. Számos csalást a szükséges engedélyek nélkül dolgozó személyek és cégek követnek el. Az Investor.com oldalán ellenőrizhetjük, hogy milyen stádiumban van egy személynek, vagy egy cégnek a szükséges engedélye.
  • Túl jól hangzik, hogy igaz legyen. Ha túl jól hangzik, akkor általában nem igaz, pontosabban csalásról van szó. A magasabb megtérülés magasabb kockázatot jelent.
  • Kéretlen ajánlat. Egy kéretlen ajánlat könnyen lehet egy csalás része. Legyünk különösen óvatosak, ha kéretlen ajánlatot kapunk olyasvalakitől, akit nem ismerünk. A csalók gyakran használnak hamis neveket és fotókat, gyakran adnak meg amerikai telefonszámot.
  • Az azonnali vásárlásra való sürgetés. A csalók gyakran keltik a “sürgősség” hamis benyomását, ezzel is a befektetésre ösztönözve. Járjunk utána a projektnek, mielőtt döntenénk a befektetésről.

A poszt hátralévő részében felhívják a figyelmet még az úgynevezett “RED list“-re, melyen az ismert csaló cégeket gyűjtik, nagyon helyesen azt javasolják, hogy nézzünk rá, szerepel-e az ajánlattevő cég a listán. Önmagában örvendetes az, hogy ez a lista elkészült, nagy kérdés azonban, hogy kerül-e mellé, vagy mögé egy kampány, ez nem ér túl sokat, ha nem jut el az emberekhez.

Az első ponttal, a garantál nagy megtérüléssel nem lehet vitatkozni, azonban a kriptopénzek kapcsán pontosításra szorul. Ezen a területen is előfordul persze a “nagy megtérülés” ködös ígérete, viszonylag gyakoribb azonban, hogy fix árfolyamígéretet tesznek a projektgazdák. A sors fintora, vagy talán “keze”, hogy éppen cikkünk születésekor kaptunk egy megkeresést a Facebookon, az úriember az új kriptopénzéről rezzenéstelen arccal állította, hogy jelenleg X cent, a jövő héten viszont már Y cent lesz, ahol kevésbé nagy meglepetésünkre Y > X.

Egyszerűen nem lehet, nem etikus, nem szerencsés, nem szép, nem felelősségteljes az árfolyam növekedését tényként ígérni, az pedig különösen visszás, ha pontos értéket rendelnek a jövőbeli értékez, ahogy azt a mai úr is tette. A konkrét árfolyamígérettel két nagy baj van:

  • Nem érti a piacot, vagy még annyi tapasztalata sincs, hogy tudja: nemhogy ezen a területen, de semmilyen más területen, piacon sem lehet egészen pontos árfolyamjóslatokat tenni.
  • Annyira hülyének nézi a másikat, hogy képes konkrét -nyilván légbőlkapott- értéket mondani a jövőbéli árfolyam kapcsán.

A második pont, a komplikált zsargonok is valóban jellemzőek, bár ezt is pontosítanunk kell. A kriptopénzek területén dolgozó csalók többnyire valóban létező fogalmakat használnak, viszont gyakran “ömlesztve”, anélkül, hogy a mondandójuk összeállna egy kerek egésszé. Ha pedig szakértőként belekérdezünk, nagyon hamar elvéreznek, kiderül, hogy az össze-vissza dobált terminusoknak csak az volt a célja, hogy hitelességet kölcsönözzenek maguknak, a “kapott” hitelességgel pedig megtévesszék a befektetőket.

Arról nem is beszélve, hogy a csalók gyakran nem “használnak” új technológiákat, csupán úgy tesznek, mintha rendelkezésükre állna például egy blokklánc projekt.

A harmadik pont, az engedély nélküli működés kevésbé lényeges a kriptopénzek területén, bár tény és való: ha egy azonosítható cég van egy ICO vagy IEO mögött, az nagyban növeli a bizalmat, a hitelességet. De nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez a terület a decentralizációról szól, ennek megfelelően kevésbé hangsúlyosak az egy-egy projekt mögött lévő szervezetek, cégek. Nem feltétlenül csalás egy coin vagy token, ha nincs mögötte azonosítható cég. Viszont ha van, az nagyban növeli a bizalmat, ez kétségtelen.

A következő pont, miszerint ha túl jón hangzik, hogy igaz legyen szintén olyasmi, amibe nem tudtunk belekötni, valóan gyakori, hogy ésszerűtlen, irreális ígéreteket tesznek a csalók. A kéretlen ajánlat is olyasmi, ami megállja a helyét, a már említett, ma bejelentkező úriember is teljesen váratlanul, teljesen kéretlenül jelentkezett az ajánlatával, egyből be is másolt a chat ablakba több oldalnyi YouTube és egyéb linket, igazolandó a projektje hitelességét.

Az azonnali vásárlásra való sürgetés is olyasmi, ami más piacokon elkövetett csalásokból származik, a kriptopénzek területén is tökéletesen megállja a helyét. Ha egy befektetési lehetőség jó, akkor a folyamat fordított, nem a projekt keresi meg a befektetőket, hanem a befektetők a projektet. Merésznek hathat a kijelentés, de fogadjuk el, hogy egy igazán jó lehetőséget hamar felfedeznek maguknak a területhez valóban értő befektetők.

De van olyan, hogy igazán jó lehetőség?

Valószínűleg nincs, viszont jó projektek vannak. Ezzel elérkeztünk a legfontosabb, központi gondolathoz, ez nem más, mint a nagybetűs fundamentum. Ne a megtérülést tartsuk szem előtt, hanem magát a projektet, ha jó a termék, jókor, jó helyen indul, akkor van realitása annak, hogy idővel az árfolyam emelkedés is megtörténik. Pontosan az a csalások lényege, hogy a megtérülést helyezik előtérbe, hiszen a termékkel nagy baj van, adott esetben nem is létezik.

Mindig, minden kriptopénz projekt kapcsán a fundamentumot vizsgáljuk meg, ezeket a központi kérdéseket tegyük fel:

  • Mi a probléma, amit megold?
  • Mennyire valós az a probléma?
  • Van már más, akár nem blokklánc alapú megoldás?
  • Ha van már megoldás, akkor biztos, hogy kell más a piacnak?
  • Kik vannak benne a csapatban, mennyire hiteles a társaság?
  • Mik a terveik, hogyan mennek végig a kijelölt úton?

Ha mindezekre megnyugtató választ tudtunk adni -legalábbis a legjobb aktuális tudásunk és tapasztalatunk szerint-, akkor jön a következő lépés: kérdezzünk meg másokat, tájékozódjunk más forrásokból is! A Kripto Akadémia elkötelezett a csalások elkerülése mellett, a témával fogunk még foglalkozni a jövőben, csatlakozz Discord csatornánkhoz, kérdezz szakembereinktől, mielőtt pénzt fektetnél egy projektbe!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img