Itt a világ első tokenizált államkötvénye

spot_img

Eddig általában külön kategóriaként kezelték őket, de a hagyományos piacok és a kripto között egyre nagyobb az átjárási lehetőség és így szépen lassan hatással lesznek egymásra is.

Azt még persze nem tudjuk, hogy mekkora sikere lesz, de ami biztos: megérkezett a világ első tokenizált államkötvénye.

A tokenizáció lehetőséget nyújt vagyontárgyak és azok tulajdonjogának digitalizálására a blokkláncon és akár egészen mikró méretű egységekre történő felosztására. A jövőben így akár több száz tulajdonosa is lehet majd egy egység ingatlannak, egy műalkotásnak, vagy egy kötvénynek.

Az 1000 darab tokenizált értékpapír elérhetővé válik majd az átlagos kriptobefektetőnek is a Currency.com jóvoltából. Ők egy olyan tőzsdét működtetnek, ami összekapcsolja a kriptot és a részvény-, valamint árupiacokat. Vagyis nem csak BTC-t és ETH-t találjuk a tőzsdén, hanem a legnépszerűbb tőzsdei indexek tokenizált verzióit, de az olajét és gázét is.

Hogy melyik állam kötvényeit tokenizálták? Fehéroroszországét. Igen, a Currency.com Fehéroroszországban van bejegyezve, azon belül is a High Tech Park nevű különleges gazdasági zónában, aminek küldetése, hogy a kedvező szabályozással techcégeket vonzzon az országba. A cég direktben hivatkozik a belarusz kormány által 2018-ban kiadott digitális gazdaságot felpörgetni szándékozó irányelvekre és ezekre vezeti vissza születését. Mivel az ország nem tagja a FATF-nek, Magyarországtól nyugatra már nem elérhető, mi és még sok kelet-európai ország lakói viszont szabadon kereskedhetnek a tőzsdén.

A tőzsde tervezi több államkötvény bevezetését is, azonban ezek előtt komoly szabályozási akadályok állhatnak, nem beszélve arról, hogy a kötvények kibocsátói is ferde szemmel néznek egy ilyen kezdeményezésre. Hogy mennyire válik be a dolog, azt majd az idő fogja megmondani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img