Tether: “Minden rendben.”

spot_img

A Tether és a Bitfinex helyzete az elmúlt hét egyik legfelkapottabb témája volt. New York állam főügyésze egy 850 millió dolláros veszteség eltitkolását kérte számon a Tether és a Bitfinex anyacégén az iFinexen, ami először a vizsgálatot rosszindulatú gyanusítgatásnak nevezte, de később elismerte, hogy a Bitfinex veszteségeit a Tether tartalékaiból fedezték.

Ez konkrétan annak a beismerése volt, hogy a Tether stabilitását garantáló letét negyede eltűnt, de csodák csodájára, a valójában csak 74 centet érő USDT, a mai napig is tartja a dollárhoz kötött értékét. Az ügy kirobbanása óta több elmélet is kering az interneten. Egyesek szerint a mostani emelkedés is csak egy utolsó “exit pump”, egy végső menekülés a Tetherből mielőtt végleg kihúznák annak lába alól a szőnyeget.

Akárhogy is, a Bitfinex körüli bizonytalanságok miatt sokan döntöttek a tőzsde elhagyása mellett. Az kilépéshez használt BTC ára, a megnövekedett kereslet miatt már napok óta több száz dollárral drágább más tőzsdék árfolyamaihoz képest, de az itt tárolt Ethereum mennyisége is jó 40%-kal csökkent az elmúlt napok során.

A Bitfinex Ethereum tárcájának egyenlege (kékkel)

A Tether és a Bitfinex közös múltja mindig is komplikált volt. Magát a Tethert 2014-ben dobták piacra Realcoin néven, de később átnevezték, hogy megkülönböztessék a többi altcointól. Az első tőzsde ami bevezette a Tethert a Bitfinex volt (2014 november).

A tőzsde és a stabil coin közötti szoros kapcsolat sokáig nem volt ismert, de 2017-ben ketten együtt perelték be az amerikai Wells Fargo bankot, amikor az megtagadta a tőzsde számláinak kezelését. Mivel ennek kapcsán rengeteg kérdés merült fel a két cég működését illetően, a Bitfinex először elismerte, hogy 30%-os tulajdonrésszel rendelkezik a Tether-ben, később azonban a Paradicsom-iratok botrány során egy dokumentumból kiderült az is, hogy valójában a Bitfinex és a Tether tulajdonosai ugyanazok az emberek és működésüket egy iFinex nevű vállalat alatt koordinálják.

A Tether időközben egyre nagyobb népszerűségre tett szert és több olyan kriptotőzsdén is megjelent, amik valamilyen okból nem tudtak megállapodni a hagyományos pénzintézetekkel. Mivel az USDT tokenek kvázi fiat pénz likviditást biztosítottak ezeken a kétes körülmények között üzemelő oldalakon, a Tether is egyfajta macska-egér játékot volt kénytelenek űzni az életben maradáshoz. Amint kiderült hogy mivel foglalkoznak, a bankok befagyasztották a Tether-t üzemeltető cég számláit, ezért országról-országra jártak és hoztak létre különböző fedőcégeket, amelyekkel rövid időre tovább tudták biztosítani a működésüket.

Bár a Tether évek óta ígérgeti egy teljeskörű könyvvizsgálat lebonyolítását, valójában sohasem sikerült hitelt érdemlő módon bebizonyítaniuk, hogy valóban rendelkeznek-e az USDT tokenek értékét biztosító több milliárd dollárral.

A Bitfinex egymilliárd dollárnyi saját tokent bocsátana ki IEO keretében

A most keletkezett 850 millió dolláros rést, egy Bitfinex által szervezett ICO-val próbálhatják meg betömni. Az egymilliárd dolláros bevétellel számoló aukció során értékesített tokeneket, a tőzsde nyereségéből vásárolnák vissza a befektetőktől. A Bitfinex tokenekkel (LEO) kapcsolatos eddigi információkat a lenti táblázatban foglaltuk össze, összehasonlítva azt, a legismertebb tőzsdei tokennel, a BNB-vel.

Érdekes lesz látni, hogy zavaros múltjuk ellenére vajon hányan lesznek majd hajlandóak pénzt fektetni a Tether/Bitfinex párosba. Korábbi hírek alapján, az ICO-ba a minimális beszálló 1 millió dollár körül alakulhat és állítólag már több mint 500 millió dollár értékben jeleztek elővásárlási szándékot a LEO tokenekre. Egy sikertelen vásár azonban érdekes csavart adhatna a történetnek, hiszen így belátható időn belül biztos nem lenne esély a hiányzó 850 millió dollár előteremtésére és a Tether valós, névleges értékének a biztosítására.

Ha szeretnél forintért Bitcoint, Ethereumot vagy Litecoint vásárolni, figyelmedbe ajánljuk a Coinmixed szolgáltatásait.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img