Bitfinex: elszálltak az árak Tether balhé óta

spot_img

A múlt héten nálunk is olvashattatok a Tether és a Bitfinex körüli legújabb bizonytalanságról. A történetet röviden összefoglalva: a Bitfinex 850 millió dollár veszteséget szenvedett el, a költségvetésükben keletkezett lyukat pedig a Tethertől felvett kölcsönnel foltozták be. Ez az összeg néhány nappal ezelőtt még a teljes USDT készlet ~30%-át jelentette, vagyis az elviekben a dollár értékéhez kötött stabil coin mögött tokenenként csak ~70 centnyi valós pénz volt letétbe helyezve, a fenmaradó 30%-ot pedig a Bitfinex által vállalt adósság tette ki.

A hírek megjelenése végül csak egy mérsékeltebb kilengést okozott az USDT árfolyamában (jelenleg 97.5 centet ér), de a pakliban a Tether értékének akár 30%-os esése is benne volt, ami az azt használó tőzsdék tucatjait hozhatta volna fizetésképtelen helyzetbe.

A piac nyugtalansága jelenleg a Bitfinexen vásárolható BTC árában is érzékelhető, a tőzsdén ugyanis az elmúlt napokban csak 2-300 dollárral magasabb áron lehetett Bitcoint vásárolni, amivel az esetleges fizetésképtelenség és csőd veszélyét árazhatták be a kereskedők. Mindez persze kiváló arbitrázs lehetőséget is jelent, vagyis a máshol megvett BTC-t itt értékesítve 4-6%-os profitra tehetnek szert azok, akik hajlandóak vállalni az ezzel járó kockázatokat.

A bátrabbak emellett még a Bitfinex tőkeáttételes kereskedését finanszírozó ‘Funding’ kölcsönök biztosításából is megszedhetik magukat, a Bitcoinért ugyanis jelenleg éves szinten 100%-nak megfelelő kamatot fizetnek a traderek.

Ha kockázatok nélkül szeretnél Bitcoint, Ethereumot vagy Litecoint vásárolni, figyelmedbe ajánljuk a legújabb magyar szolgáltató, a Coinmixed szolgáltatásait.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img