Funds are NOT safu

spot_img

Az éjjel feltörték az egyik legmegbízhatóbbnak tartott tőzsdét, ezzel újra emlékeztetve lett mindenki a kriptopénzekkel való üzletelés alapvető visszásságaira.

Túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni az esettel kapcsolatban, de nézzünk át néhány gyanús körülményt, amik az internet népét borzolták.

Nincs kiutalás (neked!)

Az állítólagos feltörés után a Binance-en tovább folytatódhatott a kereskedés, azonban a be- és kiutalásokat leállították egy hétre. Kereskedni ráadásul még a kompromitálódott számlák is tudnak, így egyből felvetődött az „inside job” vádja. Legalább 188,000 bitcoin ragadt be így a tőzsdén, amit az átlag júzer nem tud eladni más piacokon.

Óriási különbség keletkezhet így a Binance és más, nyitva maradt tőzsdék árfolyama között, ami remek arbitrázs lehetőségeket biztosít annak a néhány kiválasztott belsősnek, akinek lehetősége maradt be- és kiutalni. A Bitfinex és a Tether, majd ezzel együtt az árfolyamok összeomlásának közelgő veszélye pedig elég fenyegetést jelentene, hogy egy ilyen radikális lépést megtegyen valaki, aki még a jelenlegi likviditást kihasználva szeretné pénzzé tenni kriptopénzeit.

Ha már a Tethernél vagyunk…

A Bitcoin árát már erősen befolyásolja a Bitfinex-Tether ügy, az árfolyamok emelkedésének a hátterében is a Tetherből menekülő tőke állhat. A Binance tőkéjének 70-80%-át Tetherben tartotta, ami nyilvánvaló veszélyforrás volt rájuk nézve is. A múltkori karbantartásnak mondott új tárcákra való mozgatás közben 251 millió USDT tűnt el, miközben egyes elemzők szerint a napokban több milliós sell wallok olvadtak el pillanatok alatt az 5800-6000 dollár közötti tartományban. Nem lenne meglepő, ha az eladások direktben a tőzsdéhez lennének köthetőek.

A Tethertől való elválás még teljesen megfontolt és racionális üzleti döntésnek is tűnhet – amivel a piac és a mi tőkénk épsége is megőrizhető. Az átláthatóság hiányával és a támadás körüli sok kérdőjellel nem zavartatta magát a CZ minden szavát ivó Twitterező közönség. Régi PR-os szokás szerint a kritikus, számonkérő hangokra nem érkezett hivatalos válasz.

Ha a Binance olyan tisztességes tőzsde lenne, mint amilyennek beállítja magát, azok után, hogy a Bitfinex ügyvédje elismerte, hogy nincs 1:1 fedezet az USDT mögött, a Binance-nek meg kellett volna tennie a megfelelő lépéseket, vagyis egy átmeneti fázis után levenni a stabilcoint a tőzsdéről. Ennél sokkal gyengébb érvekre támaszkodva is vettek már le kriptopénzt a tőzsde kínálatából.

Harmadik fél

A Binance közleménye szerint az API kulcsok kompromittálódtak és nem a saját infrastruktúrájuk. Vagyis szerintük az adott felhasználók voltak a felelősek. Valószínűleg egy harmadik féltől származó szoftvernek, szolgáltatásnak adtak hozzáférést a számlájukhoz, mint a különböző kereskedő és rebalance botok, amik aztán ezen keresztül ellopták a felhasználók pénzét.

Egy felhasználók által beengedett random tízezredik kereskedési bot 40 millió dolláros kárt okoz, azt akadály nélkül, egyetlen tárca kiutalja a tőzsdéről, majd a Binance szó nélkül megtéríti ezt az összeget? Tudván, hogy legutóbb a Cryptopiáról ellopott és a Binance-re beutalt 3,8 millió dollárt azonnal befagyasztották, egészen megdöbbentő, hogy egy 40 milliós kiutalás engedélyezése bármiféle ellenőrzés nélkül megtörténhet. Ez pedig már egy komoly összeesküvést sejtet, de egyelőre ne menjünk ilyen messzire: továbbra is figyeljük az ügy kimenetelét és írunk minden fontos mozzanatról.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img